Hund lämnades kvar i varm bil

Inte förrän vid lunchtid kom djurägaren på att hunden var kvar i bilen, men då var det försent och hundens liv gick inte att rädda.

Ett samtal. Olga Isaksson fick ta emot samtalet från djursjukhuset där Sparkys nya ägare meddelade att hans tillstånd var mycket dåligt.

Ett samtal. Olga Isaksson fick ta emot samtalet från djursjukhuset där Sparkys nya ägare meddelade att hans tillstånd var mycket dåligt.

Foto: Eliza Kajanus

Norrbotten2014-08-12 19:00

Det var i onsdags i förra veckan som hunden lämnades i bilen då djurägaren skulle till jobbet. Enligt veterinärens anmälan till Länsstyrelsens Veterinär- och djurskyddsenhet var då klockan 07.00 på morgonen. Fem timmar senare ska ägaren ha upptäckt misstaget.

Hunden var då kraftigt medtagen och fördes till distriktsveterinären som satte dropp och remitterade den vidare till Djursjukhuset i Gammelstad. Väl där tvingas veterinären att avliva hunden på grund av djurskyddsskäl och dess dåliga allmäntillstånd. Enligt anmälan låg hunden ned, verkade blind utan pupillreflex samt att den "småtjöt".

Hunden som hette Sparky var av rasen American staffordshire terrier och fem år gammal. Olga Isaksson, Töre, hade nyligen överlåtit honom till nuvarande ägare som är bosatt på annan ort. Ägaren ringde upp henne från djursjukhuset.

– Jag fick prata med veterinären som sade att det var väldigt illa. Jag blev jätteledsen, särskilt när jag tänkte på vad Sparky fått utstå i den varma bilen.

Olga Isaksson som polisanmält händelsen vill nu uppmana hundägare att inte lämna hundar i bilen på sommaren, ser någon en hund i en varm bil är det viktigt att agera omgående.

– Inga fler hundar ska behöva genomlida de hemska plågorna i sommarhettan och mista sitt liv så som Sparky fick göra.

Länsstyrelsens Veterinär- och djurskyddsenhet har ännu inte tagit ställning till vad de ska göra med anmälan från veterinären, eventuellt kan händelsen åtalsanmälas.

Det här händer hunden:

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. De gör sig av med värmen genom att "hässja", det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla temperaturen utan den drabbas av överhettning.

Vid alltför hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar.

Med en utetemperatur på 20–22 grader stiger värmen i bilen snabbt till 85 grader.

Källa: Agria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!