Hövdingen säger nej

Norrbotten ska inte ingå i en storregion. Det anser landshövding Per-Ola Eriksson, som nu yttrat sig över den så kallade Ansvarskommitténs betänkande. - I stället borde vi diskutera hur Norrbotten ska utvecklas utifrån de förutsättningar vi har här, säger han.

NIX. Norrbotten ska inte vara med i någotn storregion, säger landshövding P-O Eriksson. Han påpekar att Norrbotten ju är en fjärdedel av Sverige redan.

NIX. Norrbotten ska inte vara med i någotn storregion, säger landshövding P-O Eriksson. Han påpekar att Norrbotten ju är en fjärdedel av Sverige redan.

Foto: Eija Dunder

NORRBOTTEN2007-09-21 07:42
Landshövding Per-Ola Eriksson har fattat länsstyrelsens beslut till yttrande i samråd med ledningsgruppen och avdelningsdirektör Staffan Borg. När det gäller den föreslagna lösningen att låta Norrbotten ingå i en storregion tillsammans med de övriga tre nordligaste länen Västerbotten, Jämtland och Västernorrland är länsstyrelsens linje tydlig. "Det är inte troligt att det går att förena en så stor yta i en gemensam region där människor ska se varandras likheter och villkor och sträva efter att förenas i ett gemensamt utvecklingsarbete", skriver landshövdingen. Han påpekar att Norrbotten utgör nästan 25 procent av Sveriges yta.- Det blir för långa avstånd för att de enskilda individerna ska kunna servas. Per-Ola Eriksson konstaterar att närheten är viktig för demokratin och att de geografiska avstånden inom länet redan är långa som de är.Högkonjunktur
I yttrandet påpekar han också att Norrbotten nu befinner sig i den starkaste högkonjunkturen på flera årtionden och att länsbornas självbild därmed har förbättrats. Han befarar att sammanslagningen till en storregion kan förstöra, eller i alla fall påverka den utvecklingen negativt. - Det finns en uppgivenhet i debatten, man frågar sig hur vi norrbottningar ska klara oss och vem som ska komma och ta hand om oss. Det sägs att vi inte har något att erbjuda och att någon annan måste hjälpa oss. Vi borde inte bara diskutera storregioner, vi borde diskutera vad vi kan göra här i Norrbotten i stället, säger Per-Ola Eriksson. Landshövdingen betonar också i yttrandet att Norrbottens län redan i dag har ett fungerande samarbete med grannlänet Västerbotten när det gäller att ta fram långsiktiga utvecklingsstrategier. Under flera år har dessutom initiativ till samverkan mellan enskilda kommuner över länsgränserna tagits. - Samarbete sker utan att vi behöver rita om kartan. Nästa vecka ska jag och min kollega i Västerbotten tala om en gemensam satsning på infrastruktur i samband med en hearing hos regeringen. Han påpekar att han ingalunda är den enda landshövdingen som är kritisk till bildandet av storregioner och manar politiker och andra till att tänka igenom förslagen ordentligt. Han tror inte heller att norrbottningarna i allmänhet vet särskilt mycket om de förslag som finns.- Om man frågar folk på gatan ser de ut som frågetecken. Sådant här måste förankras, annars får vi svekdebatter. Nordkalotten och Barents
Per-Ola Eriksson lyfter även fram Sveriges samarbete med andra länder på Nordkalotten och i Barentsområdet. Han påpekar att den södra delen av en stor Norrlandsregion mer naturligt skulle vända sig söderut för att hitta samarbetspartners än norrut. Landshövdingen anser att debatten bör handla mer om vilka konsekvenser indelningen i storregioner skulle få. - Det måste göras en analys. Vad innebär det här? Var ska länsstyrelsen ha sitt säte? Blir det i Sundsvall, Östersund, Umeå eller Luleå? Den typen av frågor kommer förr eller senare att ställas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om