– Det här är bara början. Det kommer mera. Jag tror vi vet mer om ett år, säger Lindfors hemlighetsfullt.
Han har haft kunskap om H2 Green Steels planer i ungefär ett års tid. Utan att vara konkret konstaterar han att framtida satsningar hänger ihop med den gröna omställningen, där Norrbotten ligger i framkant tack vare tillgången till förnyelsebar el.
– H2 Green Steel är ytterligare ett draglok i det gröna tåget, som bland annat innehåller LKAB och Hybrit. Eftersom det blir en enorm produktion av vätgas så kommer garanterat spinoff-effekter ur det. Exempelvis spår man produktion av grön ammoniak och grön mineralgödsel som kommer leda till nya etableringar i norr, säger Nils-Olov Lindfors.
Landshövding Lotta Finstorp drar paralleller mellan Skellefteås batterifabrik, som Northvolt bygger, och planerna i Norra Svartbyn.
– Som jag sagt tidigare, det är i Norrbotten det händer. Det här är Norrbottens Northvolt. Det finns ju till och med kopplingar mellan bolagen. Det är otroligt stort att man bygger en grön stålsatsning ända från grunden. Att det skapas mellan 1000 och 1500 jobb kommer ha stor betydelse för inflyttningen. Sedan har vi ju Hybrit, säger Finstorp.
Nils-Olov Lindfors tror inte att det är någon risk för att någon av H2 Green Steel och SSAB slår undan benen för den andre.
– H2 Green Steel siktar mot platta produkter. Plåt. Rambalkar. Karosser till bilar. De har ju kopplingar till bilindustrin och Scania. Jag vet inte exakt hur SSAB resonerar men det finns andra marknader och utrymme för deras produkter också.
Lindfors fortsätter:
– Man ska ha klart för sig att H2 Green Steels årsproduktion på fem miljoner ton inte är något stort stålverk med internationella mått. Norrbotten kommer vara ledande i världen på grönt stål. Det blir inga problem att hitta en marknad för produkterna. Eftersom båda satsningarna är tidigt ute ligger de bra till för att få stöd och investeringskapital från EU.
Den stora knuten sitter i elförsörjningen. Elbrist i söder och jätteprojekt i norr ska samsas, och överskottet i dag kommer inte räcka till.
– Det är viktigt att elnätsavgifterna inte blir högre här uppe. Sedan måste vi producera ännu mera grön el. Inte för att exportera utan bara för eget bruk. Det kommer ställa krav på att vi kan lösa konflikterna kring markanvändningen, säger Lindfors.