Fågeln brukar bo i lövskogar och får sin föda från döda träd. Under vintertid är det dock svårt för fågeln att hitta mat, skriver länsstyrelsen. Därför uppmanar de personer att ge stödmatning av talg för att ge fågeln föda.
Länsstyrelsen skriver att under de senaste veckorna har observationer kommit där hackspetten synts till runt om i länet.
– Vi har fått observationer om arten i Bodens kommun, i trakterna runt Niemisel. En på matningarna i Vuollerim och tidigare under hösten ringmärktes en på ön Sandskär i Haparanda kommun, säger Alexandra Lindmark, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
Hur kan man se skillnad på den större hackspetten och den vitryggiga?
– Den största skillnaden kan man se på ryggen. Den större hackspetten har vita partier vid sidan av ryggsidorna och har i övrigt svart rygg. Den vitryggiga hackspetten har ett vitt parti vid den nedre delen av ryggen. Ett annat bra kännetecken för vitryggig hackspett är att kroppssidan är streckad och inte helt vit som hos större hackspett. Vitryggig hackspett har även en blekröd färg under stjärten.
Varför vill ni ha rapporterna?
– Vi vill ha rapporterna för att vi vill veta var arten befinner sig så vi kan se var åtgärder bäst behövs. Om de vitryggiga hackspettar som nu är på besök i Norrbotten stannar och bildar par vill vi veta det och följa en eventuell häckning, säger Alexandra Lindmark och förklarar att länsstyrelsen inte kan lägga pengar på åtgärder om inte en häckning sker.