Hon cyklar för kampen mot barncancer

Arton år ung håller Henny Sundqvist sedan några dagar på med något som är minst sagt extraordinärt.

Med sig har Henny Sundqvist 23 kilos packning, varför just 23 kilo? Jo det var maxvikten för bagaget på flygresan upp.

Med sig har Henny Sundqvist 23 kilos packning, varför just 23 kilo? Jo det var maxvikten för bagaget på flygresan upp.

Foto: Filip Öhman

Norrbotten2018-07-02 06:44

Hon cyklar genom hela landet, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, över 200 mil totalt, för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Anledningen till varför Henny Sundqvist från Linköping valde att cykla igenom hela landet till förmån för Barncancerfonden beror på hennes egna erfarenheter av sjukdomen. Vid sex års ålder hittade nämligen läkarna en hjärntumör i hennes huvud.

– När jag var sex år så hittade dem en stor hjärntumör som dem opererade, men de kunde inte få bort allting så de lät den sitta kvar. På vintern 2014 i november så började tumören växa igen och då fick de operera bort den igen. Sedan dess har läkarna haft den under kontroll för det finns fortfarande en liten bit kvar som inte går att ta bort och om den börjar växa så blir jag halvsidesförlamad på höger sida, berättar Henny Sundqvist.

Henny Sundqvist driver under sin färd insamlingen till Barncancerfonden via deras hemsida och man kan även följa hennes resa genom landet på Hennys instagram. Än så länge har Henny Sundqvist samlat ihop långt mer än förväntat och i skrivande stund har insamlingen passerat 25 000 kr.

Hon har fått flytta fram sitt mål från tidigare 10 000 och håller nu tummarna för att kunna komma upp i 100 000 kr.

– Just nu sitter målet på 100 000 så vi får ligga i och försöka dela insamlingen, säger Henny Sundqvist.

Resan från Treriksröset har varit utmanade men samtidigt har Henny fått uppleva saker som hon aldrig gjort förut.

– Jag har ju inte varit så här högt upp i Sverige någon gång förut, så att se renar var ju lite coolt. Jag fick stanna cykeln för att de stod disträa renar på vägen som inte ville flytta på sig, säger hon och skrattar.

Även det skiftande klimatet har visat sig vara något som Henny Sundqvist fått anpassa sig mycket efter.

– För bara tre dagar sedan cyklade jag liksom i underställ och långbyxor med regnjacka på. Nu kan jag cykla i shorts och t-shirt så det växlar ju väldigt fort, säger Henny Sundqvist.

I söndags kväll kom hon fram till Luleå.

Vägen hit har inte varit den allra enklaste och delvis beror det på att Henny valt den mer utmanande kustvägen jämfört med den mer utstakade vägen som går mer mot inlandet.

– Kuststräckan är ju lite svårare att hitta, man får liksom parera mellan byar och grusvägar och det tänkte jag var som en utmaning och så ville jag inte göra samma sak som alla andra har gjort, säger Henny.

Resten av resan har Henny Sundqvist också redan utstakad och i Luleå ligger hon faktiskt en dag före i den resplan som hon satt upp. Nästa stad på tur är Piteå och därefter går resan vidare ned längs kusten förbi städer som exempelvis Umeå Örnsköldsvik och Sundsvall innan hon viker av inåt i landet en sväng för att kringgå Stockholm. Via hemstaden Linköping korsar Henny landet ut mot västkusten för att så småningom ta sig fram mot slutmålet Smygehuk.

Henny Sundqvists insamling Barncancerkrigaren finns här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om