Himlafenomen du inte får missa

Under 2017 kommer himlavarvet spela en hel del teater. Här listar vi föreställningarna du inte får missa.

Foto:

NORRBOTTEN2017-06-24 13:59

Under första halvåret av 2017 bjöd himlen på årets första solförmörkelse, partiell månförmörkelse och meteorregn enligt astronomiska kalendrar. Andra halvan av 2017 väntar minst lika många spännande himlafenomen att ta del av. Den största händelsen är den totala solförmörkelsen i slutet av sommaren.

1. Total solförmörkelse

Den 21 augusti inträffar en total solförmörkelse. Det innebär att solen helt försvinner bakom månen och kastar en skugga över jorden. Den skugga kommer lägga sig över USA och det är dit människor kommer ta sig för att få en chans att uppleva solförmörkelsen, det skriver vetenskapstidningen Illustrerad vetenskap.

2. Supermånen

En gång under året har man chans att skåda en supermåne. Den 3 december, enligt Illustrerad vetenskap, ligger månen närmare jorden än vanligt och upplevs därför vara större än den brukar.

3. Meteorregn

Illustrerad vetenskap skriver vidare att det under hösten passerar tre meteorregn som kommer gå att skåda på himlavalvet. Först ut är meteorregnet Perseiderna som kommer ner 12 augusti. Den 21 oktober är det dags för meteorregnet Orioniderna och sista ut är Geminiderna den 13 december.

4. Sommar- och vintersolståndet

Enligt SMHI inträffar solstånden när jordaxeln lutar som mest in eller bort från solen. Det händer två gånger per och då pratar man om sommarsolstånd eller vintersolstånd. Under sommarsolståndet lutar jordaxeln in mot solen och den här dagen står solen som högst på himlen. Enligt SMHI inträffar sommarsolståndet i Sverige alltid den 21 juni och vintersolståndet den 21 december. Bortsett från skottår och efterföljande år.

5. Fullmåne

Under 2017 får man chansen att se en fullmåne 12 gånger och enligt tidningen må bra och en kalender över månens cykel är datum för kommande månaderna följande:

9 juli

7 augusti

6 september

5 oktober

4 november

3 december (supermånen)

6. Midnattssol

Perioden runt sommarsolståndet är solen uppe dygnet runt. Det gäller norra polcirkeln och ju mer norrut man befinner sig desto längre tid kan man uppleva midnattssolen. Det skriver Svenska Turistföreningen på sin hemsida där man anger de bästa platserna att ta del av midnattssolen på. Där återfinns bland annat Vallepsiken vid Kvikkjokk, Porjus och Dundret i Gällivare.

7. Norrsken

Det är i närheten av jordens poler man kan få syn på ett sken på himlen i både grönt, blått eller rött, och skenet kallas därför också för polarsken. Skenet kommer till genom att partikelstrålning bildas från solen som vid kontakt med jordens atmosfär skapar elektromagnetisk strålning. Dessa går att skåda när det är mörkt, nattetid, och är svåra att se med blotta ögat på dagen. SMHI skriver också att den största chansen att få se norrsken i Sverige är i Norrland under vintermånaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om