Liberalerna i Norrbotten vill åter ta plats i regionfullmäktige. Förra valet var de snubblande nära att få ett mandat, men när rösterna var räknade fick partiet 2,97 procent av rösterna och nådde inte riktigt upp till treprocentsspärren.
– Det saknades 90 röster, ytterst harmset får man väl säga, säger Hendrik Andersson.
Vad är partiets viktigaste fråga?
– Den absolut viktigaste frågan för oss nu är att stoppa korridorvården. Folk berättar att de varit på exempelvis akuten och att det inte finns nog med personal vilket gör att man inte kan öppna vårdplatser. I väntan på vårdplats ligger folk och blir vårdade i korridoren.
För att komma tillrätta med detta behöver man locka kompetent personal. Ett sätt kan vara att personalen får ett närmare ledarskap och att de får mer inflytande över sin arbetssituation, uppger Hendrik Andersson.
– Vi vill ha individuella lösningar; att man har nära kontakt med sin arbetsledare eller sitt team så man kan förlägga tiden på ett bra sätt som passar en.
Andersson menar att det även måste bli mer attraktivt att utbilda sig till vårdyrkena och ger exempel på att det finns kommuner som betalar utbildningen om personerna väljer att jobba i den kommun de utbildade sig.
– Jag tycker att regionen kan titta på frågan – jag säger inte att de ska betala utbildningen för alla – men det kan titta på vad man kan göra.
Liberalerna vill även att tandvårdsavtalet ska återinföras.
– Vi vill öka folkhälsan rent allmänt och där är tandvården en stor sak för oss. Tandvårdsavtalet är det första vi vill ska komma tillbaka, säger Andersson och fortsätter:
– Vi ser även att det förebyggande arbetet är viktigt. I vissa socioekonomiska områden kan man behöva återinföra en modern fluortant – det är så att tandstatusen sjunker på vissa håll i samhället och vi vet att det är jätteviktigt att vända den trenden.
Nuvarande regionledning får både ris och ros av Andersson.
– Sittande ledning gör bra saker, liksom mindre bra. Man har startat ”Projekt utrota livmoderhalscancer” och ska införa organiserat prostatacancertestning, men samtidigt avskaffar man mammografibussarna så att kvinnor kan behöva lägga en hel dag på att ta sig till mammografiscreeningen, säger Hendrik Andersson.