Vad kostar en laddning och hur lång tid tar det?
Laddningen av en elbil beror såklart på det aktuella elpriset, men någonstans runt 1,5-2,5 kronor milen är ett normalpris, jämför med en bensinbil som går på 7-12 kronor milen. En laddning hemma är billigare än att ladda vid en station längs vägen, med ett schablonpris på 20 kronor hemmavid och upp till 150 kronor på station. En normalladdning hemma eller på arbetsplatsen tar mellan två och åtta timmar beräknad med en effekt på upp till 7,4 kW. Snabbladdning går, som namnet antyder, väsentligt fortare då effekten ofta är över 22 kW. Det tar mellan 20-30 minuter att ladda batterier till 80 procent. Det finns även så kallad semi-snabbladdning som tar 1-3 timmar.
Hur tar jag reda på var jag kan ladda min bil?
Om du bor i villa eller bostadsrätt finns möjligheter att anlägga en laddstolpe för privat bruk. Men ute på vägarna är uppladdning.nu din bästa vän i jakten på närmaste laddstation. Laddstationer finns idag i fler än 250 av landets 290 kommuner och på laddinfra.se/start/tjanster finns en lista på tjänster som visar var du kan hitta en station nära dig.
När ska jag köpa elbil?
Bland bilhandlarna hörs kunderna ofta säga: ”Nästa bil blir en elbil”, och det verkar som att många privatpersoner ännu avvaktar med inköp. De flesta elbilar som säljs i länet är företagsbilar (se tillhörande artikel). En sak som ofta framhålls är priset som ofta är något högre än jämförbara fossildrivna bilar. Orsaken till det höga priset brukar anges som kostnaden för att tillverka batterier, en kostnad som har sjunkit ända sedan elbilen introducerades på marknaden.
Hur funkar Bonus malus-systemet?
Både privatpersoner och företag påverkas av bonus malus-systemet, vars syfte är att öka antalet klimatsmarta fordon i den svenska fordonsflottan och slutmålet är en helt fossilfri dito. Enkelt förklarat utgår bonus till bilar med låga utsläpp av koldioxid medan bilar med höga utsläpp beskattas högre (s.k. malus). Endast personbilar av klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar omfattas av systemet. Bara fordon som blir skattepliktiga efter 1 juli 2018 berörs.
Privatpersoner har 6 månader på sig att fylla i en försäkran för att få bonusen utbetald, men under den perioden får inte bilen ha bytt ägare. Bonusen får högst motsvara 25 procent av bilens nypris, medan högsta möjliga bonusen för nollutsläppbilar (vätgas eller elbil) är 60 000 kronor.
För företagare gäller lite annorlunda regler, där statligt eller kommunalt stöd inte får ha utbetalats i samband med köpet av bilen. Bonus för företag kan uppgå till högst det belopp som motsvarar 35 procent av skillnaden i pris mellan nypriset för bilen och dito för närmast jämförbara bil med konventionell drift.
Under 2019 när systemet infördes användes 1,28 miljarder kronor av den avsatta 1,34 miljarderna vilket räckte till 34 436 bilar. Under 2020 har 1,76 miljarder avsatts, ett belopp som använts upp redan innan årets slut och räckte till 48 348 bilar.
Går det att köra elbil i smällkalla Norrbotten?
Det enkla svaret är ja. Men temperaturen är inte oväsentlig för en elbil och en kallare temperatur innebär ofta en minskning av bilens räckvidd. En del av förklaringen till krympt räckvidd ligger i att bilarnas kupevärme kräver mer i många minusgrader. Elbilsägaren Sarah Lantz som vi pratade med uppgav, anekdotiskt, att hon inte upplever någon märkbar minskning i prestanda ner mot -25 grader, men däremot tappar hon ett antal mil i räckvidd. Noterbart är att hennes bil, en Tesla Model S har en längre räckvidd än de flesta andra bilar på grund av att batteriet är väsentligt större.
Klarar elbilen att köra släp?
Ja, det går. Men endast ett fåtal elbilsmodeller på marknaden idag är utrustade med dragkrok. Enkelt förklarat så ökar elförbrukningen när bilen ska dra en ökad vikt, inte helt olikt en fossildriven bil. Men ökningen kan vara dramatisk, upp mot 88 procent (!) högre visade ett test med ett släp på 1500 kg Det innebär att när ett släp ska dras så måste resan planeras mer noggrant, eftersom det innebär fler stopp för att ladda.
Källor: Husbilhusvagn.se, Transportstyrelsen, Energimyndigheten, Emobility.se