Allt som byggs i dag räknar man med, redan på förhand, inte ska hålla för evigt. Det här ställer stora krav på förändringsbenägenhet och lyhördhet för aktörer inom IT-branschen. Det menar Mikael Andreasson som är försäljningschef på IT-konsultbolaget Arctic Group och ordförande i Luleås IT-branschråd.
– Det ska gå snabbare än någonsin, vara av högre kvalitet än någonsin och kosta mindre pengar än någonsin. Branschen har blivit en traditionell bransch i den bemärkelsen, säger han.
Arctic Group arbetar med digitala identiteter. Bland annat hanterar man 30 miljoner identiteter för Telia.
– Vem skyddar din identitet när du är ute och gör din digitala vandring på nätet? Alla analoga människor har i dag en digital motsvarighet. Och i den digitala världen kan man klonas, någon kan utge sig för att vara dig hur lätt som helst. Man kan sälja identiteter, beteenden och sådana saker. Det är bland annat det vi jobbar med, att se till så att rätt identitet kopplas mot rätt konton och så vidare, säger Mikael.
En av branschens största utmaningar är att hitta rätt kompetens att rekrytera – och särskilt svårt är det att hitta kvinnor. För Arctic Group är det en viktig fråga som man lägger mycket resurser på. Karriärstolen är en av företagets viktigaste satsningar för att få in nya kompetenser till bolaget. Här erbjuder man studenter en arbetsplats under studietiden.
– De får komma hit och känna på hur det är att jobba hos oss. De kan antingen arbeta med egna skolprojekt, vara delaktiga i våra skarpa uppdrag där de blir projektanställda eller båda delarna, säger Fredrik Åström, affärsområdeschef.
Första året betalade man 120 000 kronor för att köpa fyra kandidater till den nya satsningen. Senaste två åren behövde man inte betala för kandidaterna – och då hade man ändå mellan tjugo till trettio sökande.
– Nu kostar det oss inget utan nu kommer de i alla fall, vilket är jätteroligt, säger Fredrik Åström.
Många IT-utbildningar är mansdominerade, men det finns en ny utbildning vid Luleå tekniska universitet som har lockat många tjejer, nämligen digital tjänsteutveckling.
– Som av en slump hamnade jag i styrgruppen för den här linjen. Studenterna får lära sig om systemutveckling och de mjuka värdena, som människans interaktion med den digitala världen. En ny utbildning med ny kunskap som vi ville ha in i vårt företag, säger Mikael.
Och det visade sig bli en riktig succé. I dag arbetar 37 konsulter på företaget och just nu har man sju studenter i Karriärstolen, många av dem är kvinnor. Enligt Mikael och Fredrik har det blivit bättre klimat och dynamik i firman och lönsamheten har förbättrats.
– Alla har vi olika expertisområden. Vi kompletterar varandra och alla behövs lika mycket. Det har verkligen blivit en succé, säger Mikael.