Under 2022 brann Bodens skogar mest i Norrbotten då lite under 125 hektar skog brann ner, enligt uppgifter från Myndiheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Andra mest bränd skog hade Pajala med drygt 25 hektar och därefter Luleå med omkring 8 hektar.
Ronnie Lindberg, räddningschef Boden, förklarar att dessa siffror inte är avvikande eller speciellt höga.
– I år och i fjol har det varit mest i kombination med åska med både större och mindre bränder, men ingen som var speciellt stort omfattande. Vi har kunnat ta dem ganska tidigt.
I början av årets sommar fanns farhågor att det väntades en sommar med många skogsbränder.
– Vi startade ju sommaren ganska varmt och torrt så vi hade en inledande period med relativt mycket skogsbränder här i länet. Men som alla vet har det blivit lite blötare så just nu har vi i princip ingen brandrisk att tala om i Norrbotten. Så det lugnade ner sig ganska mycket.
Blixtnedslag, dåligt släckta brasor och skogsbruksmaskiner som slår gnistor i marken är vanliga orsaker till skogsbränder.
– I de allra flesta fallen kan man dock inte hitta någon orsak och det kan vara svårt att fastställa i efterhand.
Under de senaste åren har räddningstjänsten haft hjälp av statelitsystem som genom AI kan identifiera värme i skog och mark. Dessa satelliter passerar Skandinavien två gånger per dygn.
– Det har varit till stor hjälp då vi upptäcker bränderna tidigare nu och kan begränsa dem innan de blivit stora.
Han förklarar att allmänheten även är duktig på att höra av sig när de ser bränder i skogsmark eller känner röklukt. Ofta slutar skogsbränderna med att räddningstjänsten låter branden brinna ut.
– De skogsbränder vi har här är lite lugnare än till exempel de som är i södra Europa just nu så oftast så släcker vi kanterna och resten låter vi brinna klart. Det är ingen idé att gå och klampa i glöd och försöka släcka någonting som inte riskerar att sprida branden vidare.
I år råder inget eldningsförbud i Norrbotten och nu under bärplockarsäsongen är det inte ovanligt att det dyker upp någon dåligt släckt lägereld i samband med att folk bereder lunch i skogen.
– Det gäller att vräka på ordentligt med vatten och gärna välja klokt var man gör sin brasa och överväga om man verkligen behöver ha en brasa. Det går ju också att ta med sig en termos med varm mat, säger Ronnie Lindberg.