Den 9 september går 75 Arjeplogsbor – 3,4 procent av kommunens röstberättigade – till valurnorna för första gången. Därmed är Arjeplog och Solna de kommuner med minst andel förstagångsväljare, enligt statistik från nyhetsbyrån Siren.
Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) tycker att statistik med så litet underlag som i Arjeplog alltid måste tas med en nypa salt.
– Men det är 75 personer som ska hanteras väl, precis som alla andra väljare, säger hon.
Vilken valfråga tror du är viktigast för de här 75 personerna?– Jag tror det är frågan om att man vill se en framtidstro, att även de små kommunerna kommer överleva på ett bra sätt.
Finns den framtidstron i dag?– Den finns hos kommunen, men frågan är om vi har lyckats föra ut den så att invånarna känner samma. Om jag får vara generell och inte bara prata förstagångsväljare så upplever jag att det finns en ganska stor klyfta mellan oss som är intresserade av samhällsutvecklingen och dem som inte är det.
Hur yttrar sig den klyftan?– Den finns generellt i hela Sverige. Dels har politiken ett ansvar, dels media och hur man speglar konflikter snarare än lösningar. Mycket handlar om misstroende och konflikter så att man får för sig att politikens aktörer sköter sitt jobb på ett dåligt sätt. Till exempel att man får för sig att det dödliga våldet är jättestort trots att fler dör i arbetsplatsolyckor.
Britta Flinkfeldt tror att frågan om glesbygdens och de små kommunernas överlevnad blir viktig i valet.
– Jag ska göra vad jag kan för att prata om hur långt vi har kommit, att vi har påtalat behoven och att det börjar ge utdelning.