1. Se över och kapa onödiga utgifter i hushållet – nu är det tid att prioritera!
– Man får nog se sig om efter vad man har för kostnader i hushållet och vad man har för ekonomiskt svängrum. Har man ett gott ekonomiskt svängrum, då är det tråkigt med stigande räntor men då kanske det inte är så illa, ingen ko på isen. Men är det så att man inte har lika mycket svängrum, då måste man nog se sig om efter vad har vi för pengar in och vad har vi för pengar ut. Och om det är så att vi måste göra lite hårdare prioriteringar, säger sparekonomen Nicklas Andersson.
2. Betala av dyra krediter såsom blancolån och kreditkortsskulder. För att frigöra slantar kan du exempelvis hålla loppis eller sälja saker du inte använder på Facebook Marketplace eller Blocket. Använd sedan slantarna till att betala bort de dyra lånen.
– Så sätta sig ner hemma på kammaren och fundera på hur ser vår ekonomi ut, har vi lånat pengar i sådana fall till vilken ränta och de som har högst ränta – de börjar man med att betala bort.
3. Sänk eller pausa din amortering om du har en belåningsgrad under 50 procent och behöver frigöra pengar.
4. Jämka bolånet hos Skatteverket, så du får skattereduktionen månadsvis istället för en gång om året – bör kunna bli tusenlappar för många.
5. Bygg upp en buffert i ekonomin innan den så kallade ”vargavintern” slår till med stigande energipriser och räntekostnader.
6. Sist men inte minst.. det klassiska tipset om att byta utelunchen mot matlåda. Det blir en rätt rejäl skillnad i plånboken.
– Speciellt om man är två i hushållet, då har man två löner förvisso. Men jag menar om vi räknar på 150 kronor bara för enkelhetens skull, det är 300 om dagen och det är 6 000 i månaden.