Här är orden som håller på att dö ut

1001 ord som är så sällsynta att de riskerar att försvinna.

Ljudet av ett Jas 39 Gripen från F 21 är på god väg att försvinna – ur ordboken. Jetbuller är nämligen på utdöende i skriftspråket.

Ljudet av ett Jas 39 Gripen från F 21 är på god väg att försvinna – ur ordboken. Jetbuller är nämligen på utdöende i skriftspråket.

Foto: Katsuhiko Tokanaga

Norrbotten2019-11-05 09:53

Många ord i svenskan skrivs så sällan att de riskerar att somna in. Ålderdomliga ord som nigarvals och illiberalitet, men även nyare som bloggbävning, wikiläcka, nyfriskjobb eller köttklister – som var på tapeten en kort tid. 

Ord som tejst och äggört har konkurrerats ut av tobisgrissla och aubergine, medan flajer har anglifierats till flyer.

I senaste numret av Språktidningen listas 1001 ord som är så ovanliga att använda så att de riskerar att strykas i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Ordboken uppdaterades senast 2015.

Norrbottens Media har gått igenom listan över hotade ord och vi har hittat flera användbara ord som ser ut att vara på väg bort: Jetbuller, whiskygrogg, jolmighet, kalsongbadare och ödebygdsväg. Men även nippertippa.

Enda sättet att rädda kvar ett ord man tycker om är att använda det.

– Svenskan har ett rikt ordförråd som vi förvaltar och utvecklar gemensamt. Det enda sättet att rädda ett hotat ord är att använda det. Om vi är överens om att ett ord är för bra för att vi ska låta det somna in så kan alla göra en insats, säger Anders Svensson, Språktidningens chefredaktör, som undersökt hur ofta orden används i skrift.

Hela den listan finns att läsa på Språktidningens sajt.

Har du kanske några favoritord med norrbottnisk koppling som du absolut inte vill ska försvinna? Vilka sällsynta ord vill du rädda? Det kan också vara ord som du tycker ska bevaras bara för att de är vackra. 

Hör av dig med din favorit och en motivering till mathias.asplund@norrbottensmedia.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!