Havsbaden är många längs Bottenvikens kust. Mest välkänt och populärt är Pite Havsbad, ända sedan 1950-talet kallat Norrlands eller Nordens riviera.
Längs den långa sandstranden samlas där stora skaror solande och badande de sommardagar då vädret är det rätta. Tack vare att det är så långgrunt är det idealiskt för barnfamiljer.
Det finns också andra havsbad inom Piteå kommun. En bit söderut i Jävre ligger Bunässands havsbad i Nunäsviken. Också det är ett barnvänligt bad, med härlig strand, badbrygga och omklädningsrum.
Norrut från Pite Havsbad vid Bondöfjärden finns Gläntan, många pitebors speciella ”smultronställe”. Stranden är lång och det är långgrunt och behagligt.
Ännu längre norrut vid Borgaruddens camping utanför Norrfjärden finns Sandön, också det ett uppskattat ställe för bad.
En stadsnära badplats är den på Gültzauudden längst ut på den halvö som rymmer Luleås stadskärna. Med lite god vilja kan man kalla det för havsbad, även om det ligger i gränslandet mellan älv och hav.
Utanför flygplatsen i Luleå finns Lulviken, ett havsbad som även omfattar en naturiststrand. Ute på Sandön i Luleå skärgård finns Klubbvikens havsbad, ett populärt utflyktsmål. Ut dit går det turbåtar flera gånger om dagen under högsommarperioden.
Norr om stan finns havsbad också i Brändön och vid Rörbäckens camping.
Frevisörens havsbad en bit norr om Kalix centralort är ett extra uppskattat havsbad. I den lagunliknande skyddade viken känns vattnet ofta inte fullt lika kallt som på de platser där havet ligger direkt på.
Längst i norr längs den norrbottniska kusten har Haparanda sitt havsbad, ute på Seskarö vid campingplatsen.
Den som inte gillar det friska men ofta ganska kalla havsvattnet har många andra badplatser att välja på. På sajten badsemester.se finns listat 77 badplatser i hälften av Norrbottens kommuner. Ett sådant ställe är den idylliska Aldersjön söder om Boden, på cykelavstånd från centrum. På sandstranden ner mot vattnet kan det vara tätt packat med folk de dagar då det är soligt och varmt.
Aldersjön är ett av flera badställen som har klassats som EU-bad. Det innebär bland annat att det är en badplats som har utrymme för mer än 200 badande per dag i snitt. En sådan badplats omfattas dessutom av ett EU-direktiv som innebär att det sker provtagning av badvattnet några gånger under säsongen, för att man ska vara säker på att vattnet är lämpligt att bada i.
Norrbotten har också ett flertal utomhuspooler (se faktaruta) och större äventyrsbad vid Pite Havsbad och Nordpoolen i Boden.