– När våren kommer är fåglarna i sin praktdräkt och då är de som vackrast. Därför är det roligast att fågelskåda på våren, säger Peter Hjortberger.
Företagaren som driver Fällkniven AB är fågelskådare på fritiden sedan många år. Han tar ofta med sig en kikare och intar frukosten ute på ängarna i Alvik.
– Tidigt på morgonen sover eller vilar fåglarna, men efter klockan sex börjar de röra på sig för att söka föda. Många har redan bildat par och väntar nu på att det ska bli någorlunda snöfritt norrut så de får komma till sina revir. Den här lokalen – ängarna och åkrarna runt Alviksgården – används som viloplats innan de kan dra norrut, säger han och fortsätter:
– Det som är speciellt med "Kurvan", som platsen mellan Alvik och grisfarmen kallas, är att det är enormt bra sikt här – man ser kilometervis.
Vilka vårfåglar går att se nu?
– Grågäss och sädgäss dominerar, men här finns också många sångsvanar, tranor, småfåglar och rovfåglar. Man behöver knappt ha kikare för att upptäcka tranorna, de är jättelika när de kommer seglande. De är också högljudda och annonserar trumpetande sin ankomst. Sedan är det härligt att höra storspoven och se de första sädesärlorna. Jag har haft turen att se pilgrimsfalk flera gånger i år, så sent som förra veckan kom en hane förbi på väg mot Älvsbyhållet. Det är den oerhörda variationen av fåglar som gör den här platsen värd att besöka. Blandningen av vanliga och ovanliga fåglar som är i luften. Det är ett brus av fåglar som är underbart att se och höra, säger han och tillägger att fågelskådning är bra för både hjärta och hjärna.
– Pulsen går ner, man känner att man är del av naturen. Det är bra för själen att ta sig ut. Det är någonting jag rekommenderar alla.
Vad är mest intressant med fågelskådning?
– När man är ny så samlar man gärna på arter, men ju äldre man blir desto intressantare är variationerna under lång tid, vilka arter som tillkommer och minskar. Jag har skådat fåglar i snart femtio år och det som är verkligt intressant är när man ser förändringar över tid. Vi har fått mycket mer gäss och en del arter som inte fanns i Norrbotten när jag började, är vanliga i dag, som exempelvis koltrast och ringduva, säger Peter Hjortberger.