Vad var det egentligen som fick norrbottningarna att rösta fram Anders Nystedt till Årets Norrbottning? Konkurrensen var sannerligen stenhård med både idolsegrare och världsmästare i startfältet men faktum är att Anders Nystedt slutligen stod som en överlägsen segrare.
När Norrbottens-Kuriren ger honom beskedet att han fick klart flest röster får vi kanske direkt ett exempel på varför han valdes.
– Ja, det ska till ett riktigt skitår för att en smittskyddsläkare ska vinna en sån här omröstning, säger Anders Nystedt med den underfundiga humor som vi vant oss med.
– Jag kan ju varken valla eller åka skidor särskilt fort och skjuta kan jag då absolut inte. Jag trodde det skulle bli Hanna Öberg. Men det är otroligt hedrande, det är det, säger Anders Nystedt.
Anders Nystedt har jobbat med smittskydd i många år och ser sig själv som mycket seriös i sin yrkesesroll. Han har funderat en del på det, hur mycket han kan ta ut svängarna.
– Det här är ju allvarliga saker, det får inte bli för "kul" och flamsigt, konstaterar han.
Det verkar onekligen som att han hittat den rätta balansen. Det är givetvis allvar, statistik, bekymrade miner och sjukhuskläder men även behövliga stunder av humor, skratt, flanellskjorta och hopp om framtiden. Norrbottningarna verkar uppskatta Anders Nystedts informationsstil där han i ena stunden kan lämna tuffa besked för att i nästa göra en rolig liknelse.
– Det är lite skillnad på Johan Carlson (Folkhälsomyndighetens generaldirektör) och "Teggan" (Anders Tegnell, statsepidemiolog), de måste kanske framstå på ett lite torrare sätt. Jag tar mig friheten att vara lite lättsammare.
Kallar ni Anders Tegnell för "Teggan"?
– Nej, det är bara jag som kallar honom det (skratt).
Vi träffar smittskyddsläkaren hemma i Piteå. Den senaste tiden har han jobbat mycket hemifrån. Periodvis har det varit långa dagar med mängder av statistik som ska sammanställas, beslut som ska fattas, mail som ska läsas, presskonferenser som ska hållas och samtal som ska besvaras. När det var som intensivast kom det ett samtal var fjärde minut – hela dagen.
– Jag trivs med mycket att göra. Men när man jobbat 12, 14 timmar om dagen och vet att man inte svarat på hälften av de mail och samtal man borde svarat på, då får jag dåligt samvete för jag brukar verkligen försöka svara på allting, säger Anders Nystedt som däremot inte har några problem att släppa jobbet.
– Jag är världsmästare på att vara ledig. Jag brukar säga att i höjd med Gammelstad är det bortkopplat. Inga bekymmer. Jag har inga problem att sova heller.
I år får vårdpersonalen ett hedersomnämnande i samband med Årets Norrbottning vilket gläder Anders Nystedt som hyllar deras arbete. Men han vill även lyfta fram oss också. Du och jag och alla andra.
– Årets Norrbottning är alla norrbottningar också. Vi har verkligen slutit oss samman ända ner på individnivå. Vecka 52 har Sverige i stort tre gånger så höga smittotal som Norrbotten, säger Anders Nystedt.
Ett vanligt år är det en legionella här, vinterkräksjukan där, givetvis den obligatoriska säsongsinfluensan plus allt annat smått och gott som smittskyddet jobbar med. Det var det som Anders Nystedt såg framför sig under 2020 men det skulle bli något helt annat.
Han minns när det första larmet kom från Kina och smittskyddet hade möten tidigt i januari men att det skulle få denna dramatiska utveckling, det trodde han inte. Det var när det kom rapporter om spridningen i Italien som han blev riktigt bekymrad.
Och när hans telefon ringde oavbrutet på bussen ner till Vasaloppet i mars, då insåg han direkt att vi alla nu stod inför vårt eget Vasalopp. Det skulle bli tungt, svårt och vi skulle få svackor – men det finns också ett mål om vi orkar kämpa på.
Den skidåkande smittskyddsläkaren drar gärna liknelser med just det nio mil långa Vasaloppet.
Var är vi i loppet just nu?
– Vi är nog i Oxberg så det är tre mil kvar. I dag (28 december) sker första vaccinationen i Boden och det är spännande att vi kommit igång med det. Men vi kan inte ta ner guarden, vi måste ha kommit ner till åtminstone de som är 50 år.
När tror du att vi har ett mer normalt liv?
– Kanske i maj om allting går riktigt, riktigt bra. Men då ska det gå riktigt bra.
En sak är säker – räkna med att Årets Norrbottning kommer staka vid vår sida hela vägen in i mål.