Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot länets besöksnäring. Mars-augusti i år har inneburit ett tapp på 863 124 gästnätter, vilket jämfört med förra året är närmare en halvering (48 procent).
– Även om siffrorna inte är lika negativa som julisiffrorna så är det inget att hurra över. Vi har sett en liten ökning av gästnätter i augusti, men det är fortfarande väsentligt färre som besöker oss jämfört med ett normalår, säger Andreas Lind, vd för branschorganisationen Swedish lapland visitors board.
Lind säger också att en gästnatt under coronapandemin också har en helt annat prislapp än i vanliga fall.
– Våra medlemmar har försökt skapa riktigt attraktiva erbjudanden. För att överhuvudtaget få visa upp sin anläggning, så negativa siffror i antal gästnätter är när man summerar det så är det ganska rejält mycket mer negativa siffror när det gäller omsättning och lönsamhet.
9 februari 2020 satte Norr Media rubriken "Besöksnäringen slår trippelrekord", och Swedish lapland var på god väg att nå målet om fördubblad omsättning 2010-2020. Samma vecka hade det första fallet av bekräftad coronasmitta upptäckts i Jönköping. Sedan dess har pandemin eskalerat och Andras Lind beskriver läget.
– Det är viktigt att veta att vi befinner oss i den största kris som branschen någonsin upplevt. Och effekterna av krisen börjar synas nu.
136 företag inom hotell och restaurang i länet har, mellan mars och augusti, ansökt om konkurs.
– Även om den branschen inte innefattar alla företag som arbetar med besöksnäring, så säger det väl något om hur det går. Vi representarade 4270 anställda innan corona, och det är många människor som tappat sitt jobb på grund av det som hänt, säger Andreas Lind.
Just nu hoppas Lind på ett snabbt besked från regeringen om fortsättningen för korttidspermitteringar efter årsskiftet.
– Det har visat sig vara ett väldigt bra sätt att kunna hantera en framtida osäkerhet, får vi inte veta nu hur folk kan permittera med relativt kort varsel, så skapar det en osäkerhet. Får vi det beskedet finns möjligheten att satsa och hoppas på det bästa, men samtidigt ha en krockkudde.
Trots den djupa krisen är Andreas Lind hoppfull om framtiden. Och det finns vissa tecken på ljusning.
– Vi märker att det internationella intresset aldrig varit större, det är många som går hemma och drömmer om att besöka oss nu.