Hållbarhet och viktigt när unga startar eget

Digitalisering av traditionella processer framgångsfaktor när unga startar egna företag, men Norrbotten ligger under riksgenomsnittet i etableringsfrekvens.

Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet, tycker att det som eleverna lär sig genom att driva UF-företag är viktigt i det samhälle vi lever i.

Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet, tycker att det som eleverna lär sig genom att driva UF-företag är viktigt i det samhälle vi lever i.

Foto: Elin Parmhed/arkivbild

Norrbotten2020-11-07 17:03

Förutsättningarna för unga att starta egna företag har aldrig varit bättre än i dag. Det hävdar Fredric Tegebro, verksamhetsledare vid den ideella föreningen Young entrepreneurs of Sweden. 

– Du kan direkt vara verksam på en global marknad och vi är inte heller lika platsbundna som tidigare. Man kan inte bara sälja på en global marknad utan kan också nyttja kompetenser som finns på andra sidan jordklotet. Det är en gränslös värld man lever i som ung i dag, säger han.

En skillnad för unga är att de kan ha svårt att finna kapital och att de inte har upparbetade nätverk.

– Det är lättare för unga att starta inom ett område som inte kräver en stor grundinvestering då de kan ha svårare att finna finansiering från både banker och från privata investerare. De kan ha en mycket bra affärsidé men kan inte visa att de har erfarenhet av att förvalta och skapa något av idén, säger Lars Lindberg, regionschef vid Företagarna i Norrbotten.

Ett område unga företagare inriktat sig på är att digitalisera traditionella processer.

– Jag har ofta sett unga företagare som arbetar med att lägga ett nytt digitalt filter på en gammal bransch. Ett exempel är en ung företagare som byggt en digital säljlösning där kunden kan köpa en begagnad bil och lösa finansiering och garantier samtidigt genom den här lösningen, säger Fredric Tegebro.


I Norrbottens län är 89 procent av alla företag småföretag med mindre än tio anställda, enligt siffror från SCB. Men andelen av befolkningen i Norrbotten som är företagare är lägre än riksgenomsnittet samtidigt som Luleå ligger under genomsnittet för Norrbottens län. 

Enligt siffror från Företagarna kommer 25 procent av de kommunala skatteintäkterna från småföretag och deras anställda, jämfört med 29 procent för riket.

– Jag tror att en region som Norrbotten absolut behöver fler företag. Sedan 1990 så har fyra av fem nya jobb skapats i små- och medelstora företag, säger Lars Lindberg.

Organisationen Ung företagsamhet arbetar med gymnasieelever som genom att starta UF-företag får inblick och utbildning i att driva företag. 

– Vi vet genom forskning att de som får träna entreprenörskap i skolan i större utsträckning startar företag, de tjänar mer, har lägre arbetslöshet och färre sjukdagar, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!