Den 14 november slog polisen till mot industrifastigheten i Grankullen i Haparanda. Totalt elva ton sprängmedel anträffades i fraktcontainrar och sprängkistor på platsen som ligger i närheten av bland annat en förskola.
En Haparandabo i 70-årsåldern greps och åtalades, misstänkt för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, då han hade förvarat sprängmedlen utan tillstånd.
Även en man i 40-årsåldern från mellersta Sverige åtalades för samma synnerligen grova brott, misstänkt för att ha sålt 7,5 ton av sprängmedlen till mannen i 70-årsåldern.
Båda har genom utredningen förnekat gärningarna.
Företagaren, med verksamhet inom borrning och sprängning, är sedan länge känd hos polisen och dömdes nyligen till sex månaders fängelse för skattebrott och överträdelse av näringsförbud.
Han hade fram till i somras tillstånd att hantera sprängämnen i en annan kommun men efter polisens larm förnyades inte det heller.
Under fredagens första rättegångsdag hänvisade åklagarna till utlåtandet från Nationellt forensiskt centrum som beskrev vilka katastrofala följder som en detonation skulle få i området.
"Förråden samt deras omedelbara omgivning kommer totalförstöras och det finns även risk för betydande skador på byggnader i närområdet. Människor i närheten riskerar allvarliga och livshotande skador, exempelvis lungskador, amputationsskador, brännskador och kastskador", konstaterade NFC.
Ett yttrande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betonade snarare att största faran var att sprängmedlen hade kunnat stjälas, då förvaringen inte uppfyllde lagstiftningen.
Men den åtalade i 70-årsåldern menade att sprängmedlen vaktades av personal, kameraövervakning och larm, särskilt nattetid.
– Det kan ha varit 10-20 minuter där det inte varit någon där men då har det varit larmat, sa han i NSD:s direktrapportering och protesterade även mot att det förelåg risk för oavsiktliga detonationer.
Åklagarna spelade också upp ett avlyssnat telefonsamtal där de misstänkta männen pratade med varandra efter tillslaget mot industrifastigheten, när mannen i 70-årsåldern ännu var på fri fot.
40-åringen: "Hur fan har de kommit på att de ska slå till hos dig?"
70-åringen: "Jag vet inte, det är någon jävla svartsjuka"
(...)
70-åringen: "Du mister alla papper om det kommer fram att jag köpt dynamiten av dig"
40-åringen: "Det får inte komma fram"
Mannen i 40-årsåldern har konsekvent nekat till att det är han i samtalet, trots att telefonen spårades till hemadressen. I stället uppgav han att det handlar om en tjänstetelefon och att flera anställda fanns där den aktuella dagen.
– Det måste vara någon av dem.
Flera medier har också spekulerat kring att sprängmedlen skulle säljas vidare till kriminella nätverk, vilket noga har utretts av polisen – utan resultat.
– Jag kan inte förstå att polisen tror att jag säljer dynamit. Jag hoppas det kommer fram till allmänheten, sa Haparandabon under rättegången.
Åklagare Rickard Finnberg ville inte närmare värdera vad som framkom i förhören den första rättegångsdagen.
Samtidigt gjorde han klart att långa fängelsevistelser är att vänta.
– Båda männen riskerar fängelsestraff mellan fyra och sju år, säger Finnberg.
Rättegången avslutas nästa fredag, den 12 april.