Fram till nu har elevernas efterfrågan styrt utbildningsutbudet på gymnasial nivå. Det har lett till att det utbildas alldeles för många till vissa branscher samtidigt som andra branscher har en skriande kompetensbrist. Nu föreslår regeringen att utbudet av utbildningar på gymnasial nivå även ska anpassas efter arbetsmarknadens behov.
Förslaget innebär bland annat att minst tre kommuner ska samverka med varandra när de tar fram erbjudande om gymnasieskola och att fristående huvudmän för att få nya tillstånd måste visa att de utbildningar de vill starta fyller ett arbetsmarknadsbehov. Dessutom ska det bli tydligare för eleverna vad en gymnasieutbildning kan leda till.
– Vi behöver en bättre matchning på arbetsmarknaden så att den som tar studenten faktiskt vet att det finns jobb att få. Det utbildningsutbud som kommuner och andra huvudmän erbjuder måste anpassas efter de faktiska behoven på arbetsmarknaden, säger Linus Sköld (S) riksdagsledamot.
Mikael Pudas, ordförande för Teknikföretagen region norr, ser positivt på de förslag som regeringen lägger fram.
– Norrbottens industri är beroende av att kompetensförsörjningen förbättras. Att hitta medarbetare med rätt kompetens är avgörande för att företag ska kunna växa och utvecklas. Tillsammans med reformen om högskolebehörighet på yrkesprogrammen som regeringen presenterade i fredags är det här förändringar av den svenska gymnasieskolan som vi på Teknikföretagen efterfrågat länge, säger Mikael Pudas.
Även LO-distriktets ordförande i Norra Sverige välkomnar regeringens förslag.
– Vi ställer oss bakom regeringens inriktning att anpassa gymnasiet och vuxenutbildningen efter vad arbetsmarknaden behöver. Det saknas massvis av utbildade kollegor i många LO-yrken, både i välfärden och i industrin, säger Krister Johansson, ordförande för LO i Norra Sverige
– Den här frågan är kanske extra viktig i Norrbotten där vi nu upplever den nya gröna omställningen med förändrade behov på arbetsmarknaden. För att omställningen ska lyckas krävs att det finns utbildad arbetskraft som kan ta de jobb som växer fram, säger Linus Sköld (S).
Förslaget är skickat på remiss till lagrådet och väntas kunna läggas fram som en proposition till riksdagen för behandling under våren.