Tyska fallskärmsjägare sköts ner i Katterjåkk

En tysk Junkers Ju 52 med 15 fallskärmsjägare och besättning ombord sköts ned av det svenska försvaret vid Katterjåkk mitt under det brinnande andra världskriget. Författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal har nu skänkt en motordel från det tyska planet som finns att beskåda på Flygmuseet i Luleå.

Berndt Häggbom, chef på militärmuset i Luleå tar emot klemoden från författaren och historikern Lars Gyllenhaal.

Berndt Häggbom, chef på militärmuset i Luleå tar emot klemoden från författaren och historikern Lars Gyllenhaal.

Foto: Tommy Lundqvist

Norrbotten2022-08-08 17:00

Den 2 juni 1940 kom en tysk Junkers Ju 5273m övergränsen till Sverige med totalt 15 soldater. När planet flög över Katterjåkk besköts planet av svenska luftvärnet med 15 skott, 3 träffade. 

Vrakdelarna av det sönderskjuta planet kraschade intill samhället Riksgränsen.

Naziststyret i Tyskland hävdade att Junkern inte alls sköts ner över svenskt territorium men överbevisades av svensk militär.

Faktum är att svenska luftvärnskanoner först sköt varningsskott intill flygplanet men möttes inte av något gehör varpå planet sköts ner av en Bofors 40 millimeter modell 35.

Enligt författaren och historikern Lars Gyllenhaal styrdes det nedskjutna planet av piloten Hans Tücher.

– Enligt både pitebon Gunnar Engberg och andra så fick Tücher en svensk projektil mellan sina ben medan han styrde flygplanet, det vill säga ett skott som passerade mellan hans ben utan att träffa honom.

Det här var en av andra världskrigets mest dramatiska nedskjutningar över Sverige eftersom planet var lastat med tyska elitsoldater. Sju tyska fjälljägare lyckades hoppa ur planet och överlevde därigenom medan åtta omkom.

Lars Gyllenhaal berättar att arbetet med att samla ihop de döda kropparna var oerhört mödosamt för många av de svenska soldaterna.

– Till slut lyckades soldaterna få ihop sex kistor med totalt åtta personer som kunde överlämnas till tyskarna vid den norska gränsen. Det var ett högtidligt överlämnande och tyskarna sade: "Härmed tar vi emot kropparna in Adolf Hitlers namn", berättar Lars Gyllenhaal.

Gyllenhaal har träffat sonen till en annan soldat från Piteå, Gunnar Engberg, som var med om att plocka upp likdelarna från det tyska militärflygplanet.

– Det speciella var att Gunnar Engberg skrev ned vad han upplevt så tidigt som dagen efteråt, den 3 juni 1940. Gunnar Engberg skrev till sin blivande fru om händelsen och brevet finns kvar inom familjen och jag fick skriva av det, säger militärhistorikern.

De överlevande soldaterna transporterades till södra Sverige, närmare bestämt till Växjö där de sedan överlämnades till Tyskland i utbyte mot Brittiska soldater som satt internerade i Tyskland.

Mellan 1939 och 1945 nödlandade/havererade främmande flygplan vid cirka 300 tillfällen, ett 20-tal gånger över Norrbotten.

Sonen till en av beredskapssoldaterna som var med i saneringsarbetet vid Riksgränsen ärvde sin fars rätt stora bit av det tyska flygplanet, nämligen en av kolvarna till Junkerns motor.

– Det är mycket välbevarat och delvis omformat till en askkopp med ett handgjort litet svenskt jaktplan ovanpå det, säger Gyllenhaal.

Sonen, som bor i Stockholm, har beslutat att souveniren från nedskjutningen ska bli synlig för allmänheten.

– Han kontaktade mig och ville då skänka kolven till mig genom ett överlämnande på Sergels Torg. Jag har nu skänkt den vidare till Flygmuseet F 21 i Luleå, som tagit emot den. 

På Flygmuseet F 21 i Luleå berättas kort om flygincidenterna över Norrbotten, bland annat om den här tyska Junkern. 

Emellertid har inget föremål från denna händelse funnits på museet – fram till nu. 

– Vi på museet är väldigt tacksam att ha fått den här klenoden. Den har en historisk bakgrund, säger Berndt Häggbom, chef på F21s militärmuseum.

Lasse Gustafsson, som är kassör på militärmuseet, satte in kolven på en plats i en glasmonter som beskriver flera överträdelsen i Norrbotten under andra världskriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!