Statliga LKAB satsar stort och har redan börjat bryta malm i Gruvberget i Svappavaara. Närmast står Mertainen och Leveäniemi på tur.
- Vi satsar mer och mer på prospektering och det är klart att det gör vi inte om vi inte tror och hoppas att vi ska kunna hitta nya gruvor, säger Per-Erik Lindvall, direktör teknik och affärsutveckling vid LKAB.
Omkring Kiruna är området kring Tuolluvaara och den så kallade Lappmalmen högintressanta och där görs redan provborrningar.
Även de utländska företagen Avalon minerals och Kiruna Iron AB har planer i och omkring Kiruna. Avanon minerals har långt gångna planer och de har även ansökt om tillstånd att bryta Viscariamalmen runtom Kiruna.
Gruvor är hett
Det är dock inte bara i Malmfälten som kartan är fylld av områden med undersökningstillstånd. Gruvor är just nu glödhett i nästan hela Norrbotten. I Pajala startar Northland Resources en stor gruva och i trakterna kring Jokkmokk finns ytterligare planer på en gruva.
- Det är riktigt, riktigt hett, hetare än det någonsin har varit i branschen, säger Åsa Persson, Bergmästare på Bergsstaten som är den myndighet som utfärdar tillstånden.
Hon tror att mycket beror på den explosionsartade utvecklingen i Kina som skapat en enorm efterfrågan, vilket också hänger ihop med ett rekordhögt pris på metaller.
- För ett halvår sedan tog vi ut statistik där vi kollade priserna på olika metaller de senaste tio åren och det handlar om upp till en femdubbling av priserna på metaller, säger Åsa Persson och fortsätter:
- Priserna har gått upp men kostnaderna har inte alls gått upp på samma sätt så det är klart att då blir det ren vinst.
Intresset stort
Bergsstaten får nästan dagligen in nya ansökningar om undersökningstillstånd men det krävs mycket för att få tillstånd att öppna en gruva. Vill man gå vidare krävs det att man beviljas en brytningskoncession som även den följs av djupgående miljöutredningar, inte gjort över en natt med andra ord.
Fortfarande är det järn, guld och koppar som toppar ansökningarna men Åsa Persson förklarar att sökandet efter mer ovanliga metaller så som bland annat Skandium, Yttrium och Lantan ökar.
- Man börjar titta efter de så kallade sällsynta jordartsmetallerna. Det är en hel grupp och man kallar dem sällsynta för att de finns i så oerhört låga koncentrationer. De används i mobiltelefoner och solceller och de behövs inom högteknologin, vilket är förhållandevis nytt, säger Åsa Persson.