Okej, hon ska först passera det interna nomineringsarbetet och valet, men det är bara formalia.
Som politisk chefredaktör var hon inte sällan en blåslampa i baken på Socialdemokraterna, hon tog parti för svaga grupper och var kritisk till de långa avstånden till makten. 2005 flyttade hon tillbaka till Bergslagen. Bland annat har hon drivit sin agenda som krönikör i Expressen.
Hur kunde hon hamna hos Liberalerna? Steget är litet, enligt Gröning.
– Jag har drivit landsbygdsfrågor och demokratifrågor hela livet. Det bästa med Liberalerna är demokratisynen. De politiska överenskommelser som gjorts på senare år har gjort att folk inte längre har en aning om vad de röstat på och skapat en högerpopulism. Skönt att Liberalerna nu lämnat januariavtalet.
Något parti för landsbygden har dock L sällan gjort sig känt för att vara.
– Landsbygdspolitiken har inte varit bra. Men nu har partiet ett helt nytt landsbygdprogram.
Varför ligger opinionssiffrorna under fyraprocentsspärren?
– Ett litet parti som tagit oerhört med stryk av att man varit med i decemberöverenskommelsen och januariavtalet. De har drunknat där.
Var säger du om EU idag?
– Jahadu! Ja, tänk att jag som ledde Nordens största tidning mot EU-medlemsskap nu sitter i det parti som är mest för EU. Jag tänker inte kräva något utträde, men jag tycker vi måste få börja tycka till om EU. Det är som att det blivit en blöt filt över debatten.
Vilka tre frågor vill du driva för Norrbotten?
– 1) Energifrågan. Mer kärnkraft än vindkraft. Jag tror på den nya teknikens kärnkraft. Var ska vi ta all el ifrån när vi går in i det nya samhället? 2) Återbäringen till länet. Norrbotten måste få större del av de vinster som hämtas ur naturtillgångar. 3) Bättre möjligheter att leva och bo på landsbygden. Det är allt ifrån småföretagande till vägar och ett rimligt bensinpris.
L drev igenom slopad värnskatt i januariavtalet. Vad säger du om det?
– Det stödjer jag.
I sina skuggbudgetar är de borgerliga partierna överens om att sänka taket till A-kassan och L vill satsa 9,6 miljarder mindre på sjukförsäkringen jämfört med regeringens förslag. Det slår ju mot svaga grupper, som du tidigare värnat. Kommentar?
– Det där är jag dåligt påläst om. Jag måste få titta på det innan jag svarar.