Gröna industrierna kan bli beroende av kärnkraft

Fossilfritt men inte kärnkraftsfritt. Det är svaret vi får när det gäller elförsörjningen till de stora satsningarna på fossilfri ståltillverkning och malmproduktion i Norrbotten.

Basindustrin i Norrbotten konsumerar stora mängder elkraft och de gröna satsningarna inom industrin som ska genomföras i Norrbotten de kommande åren kräver mycket el. Ingen av aktörerna utesluter i dag att kärnkraftsel kommer att användas.

Basindustrin i Norrbotten konsumerar stora mängder elkraft och de gröna satsningarna inom industrin som ska genomföras i Norrbotten de kommande åren kräver mycket el. Ingen av aktörerna utesluter i dag att kärnkraftsel kommer att användas.

Foto: Tomas Oneborg

Norrbotten2021-05-24 05:00

Kärnkraftsdebatten i Sverige har fått ny fart efter att energiöverenskommelsen spruckit och det uppstått en tydlig spricka mellan de politiska partierna.

Moderaterna och Kristdemokraterna hävdar, med stöd av Liberalerna, att kärnkraft är nödvändigt för att Sverige ska kunna genomföra den gröna omställningen, minska och på sikt ta bort koldioxidutsläppen.

Regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, hävdar att det finns ett elöverskott och vill stå fast vid beslutet från folkomröstningen 1980 att kärnkraften på sikt ska avvecklas.

undefined
De gröna satsningarna inom industrin som ska genomföras i Norrbotten de kommande åren kräver mycket el, ingen av aktörerna utesluter i dag att kärnkraftsel kommer att användas.

SSAB släpper ut tio procent av koldioxiden i Sverige. Nu satsar man på att bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål.

Tillsammans med LKAB och Vattenfall satsar SSAB i bolaget Hybrit på att bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare för komma i gång med fossilfri ståltillverkning 2026 i industriell skala.

– Vår målsättning är att all vår ståltillverkning, även i Luleå och Oxelösund, ska bli fossilfri. Vi är det bolag som släpper ut mest koldioxid i Sverige, men vi ska vara fossilfria fram till 2045. Vi ska ersätta kolet i vår produktion med vätgas, säger Mia Widell, ansvarig för presskontakter för hållbar utveckling vid SSAB.

undefined
Mia Widell är presschef på SSAB.

SSAB kommer också behöva stora mängder el.

– Vi använder den el som finns i det svenska elsystemet. Vårt krav är att även elen ska vara fossilfri så att vi ska kunna bidra till den gröna omställningen och få bort koldioxidutsläppen.

Hur ser ni då på el från kärnkraften? Ingår kärnkraft i den gröna energin?

– Vi köper den el som finns i elsystemet, där Sverige redan i dag i princip har fossilfri elförsörjning.

 LKAB är en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. Nu utvecklar man en helt fossilfri malmproduktion.

– Vi har ett stort behov av el som vi nu köper av Vattenfall. Vårt krav är att den ska vara fossilfri. Helst vill vi även ha förnybar energi. Den mesta el vi förbrukar är förnybar från vattenkraft och vindkraft, säger Stefan Savonen, chef för energi och klimat vid LKAB.

Vad tycker du om el från kärnkraft?

– Vi vill helst ha förnybar energi men vi tar inte ställning för eller mot kärnkraft. Just nu är el från kärnkraften inte konkurrenskraftig på grund av priset.Om den el vi kan köpa inte räcker, får via producera egen elkraft, och den bli i så fall förnybar.

Vattenfall är Sveriges största producent av fossilfri el, som kärnkraft, och förnybar el från vind- och vattenkraft.

– Det krävs mycket el till basföretagen och behovet bara ökar över tid. Vi har olika elavtal på marknaden med industrin, men när det gäller Hybrit går det inte att exakt säga vilken el som levereras till varje enskilt företag, om det är vind, vatten, sol eller kärnkraft. Det blir en förhandlingsfråga längre fram, där både förnybar och fossilfri el kommer att bli viktiga. Men vi satsar mycket på ny förnybar elproduktion på lång sikt, säger Magnus Kryssare, pressekreterare vid Vattenfall.

Inte heller det nya stålföretaget H2 Green Steel, som ska bygga en fabrik i Norra Svartbyn utanför Boden, kan säga om man kommer att använda sig av kärnkraft.

– Vi satsar på fossilfri el, eftersom vi ska vara helt fossilfria. Vi producerar ju inte någon egen el utan köper den. Vi vill helst ha förnybar energi, men jag kan i dagsläget inte säga om vi kommer att använda oss av kärnkraft, säger Jenny Molvin, pressansvarig vid H2 Green Steel.

undefined
Jenny Molvin, kommunikationschef hos H2 Green Steel.
Klimatmål och fossilfritt

Sverige antog 2017 ett antal klimatmål. Ett långsiktigt mål är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Det innebär bland annat en satsning på fossilfri energi. Det vill säga elkraft från vatten., vind och kol. Det är också förnybar energi.

Kärnkraften är fossilfri, men inte förnybar. 

1980 beslutades, efter en rådgivande folkomröstning, att kärnkraften i Sverige på sikt ska avvecklas. Ett beslut som nu alltså ifrågasätts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!