Luokta Mávas sameby, i Arjeplogs kommun, och Sveaskog har inte varit överens om vad som ska avverkas i området. Det eftersom samebyn menar att Sveaskog tänkt avverka på vinterbetesmark och flyttningsleder. Något som upprört artisten och renägaren Sofia Jannok som valde att starta ett upprop på Instagram.
– Utan skogen dör renen och om inte renen, som klarat det karga livet här i arktiska Sápmi i årtusenden, kan överleva hur ska det då gå för oss. Den avverkning som Sveaskog vill göra kommer vara förödande för oss. Med oss menar jag inte bara vi i samebyn utan alla vi. Ingen kan leva utan friska ekosystem inte ens Sveaskogs ägare, sa Sofia Jannok till Norr Media under torsdagen.
Efter Jannoks kritik, som delades av klimataktivisten Greta Thunberg på sociala medier, valde skogsjätten att pausa sina skogsbruksåtgärder i de områden där de inte är överens med Luokta Mávas sameby.
– Det är bra att de pausar men det intressanta är vad det menar med att pausa skogsbruksåtgärderna. Förskjuter det bara processen eller har de dragit tillbaka avverkningstillstånden, säger Lars Anders Baer, ordförande i Luokta Mávas sameby.
Enligt honom går Sveaskog ut med "luddig" information och menar att det är avgörande om de har dragit tillbaka avverkningstillstånden eller inte.
– Annars är detta bara en tom gest.
Baer menar att Sveaskog saknar en sammanhållen policy vad gäller rennäringsfrågor. Enligt skogsvårdslagen ska skogsbruket ta hänsyn till rennäringen och tvärtom.
– Vår erfarenhet är att skogsbruket inte visar någon hänsyn. Marken de tänkte avverka är där vi har renarnas vinterbete och flyttningsleder därav är den väldigt viktig för oss, säger han.
Samebyn kan ha 10 000 renar men klarar idag högst 7 000 då tillgången till vinterbete begränsar dem.
– Det beror på skogsbruket. Vi behöver hitta en balans för just nu är det en stor obalans. Skogsbruket är viktigt och vi har aldrig hindrat deras arbete vi vill bara att de ska visa oss hänsyn så att vi fortsatt kan bedriva renskötsel.
Han menar att skogsvårdslagen är tunn och aldrig satt stopp för avverkning.
– Problemet är att skogvårdslagen betraktar rennäringen som allmänintresse och inte som rättighetsbärare. Renbetet har ett värde för vår del men i detta sammanhang inget värde alls, säger Baer.