När Kent Jörgen Olsen från Inndyr, någon timme söder om Bodö i Norge, i tisdags satte sig i bilen för att åka till sitt fritidshus i Laisvall visste han inte om han och familjen skulle kunna stanna hela sin ledighet eller om han skulle bli tvungen att åka hem till Norge i förtid.
– Om de stänger gränsen på fredag, vilket jag tror, så måste vi åka hem för att undvika karantän. Om jag åker till Oslo där de har mycket coronasmitta så får jag inte karantän, men om jag åker till Laisvall där jag bara umgås med familjen och min brors familj så får jag karantän. Det är helt idiotiskt, säger han.
Under veckan väntas den norska regeringen besluta om att de som varit i Norrbotten, vid hemkomsten till Norge, ska sättas i karantän efter att Folkehelseinstituttet under tisdagen rekommenderat detta. Därmed blir hela Sverige rött med undantag för Kalmar.
Karantänsreglerna har retat upp många av de över 12 000 norrmän som har fritidshus i Sverige. I Facebookgruppen "Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige" med 8 200 medlemmar har över 1 000 av dem bidragit med pengar för att förbereda en stämning av den norska staten och därmed få bort förbudet mot övernattning i fritidshusen.
– Det finns redan ett undantag för fritidshusägare från kravet på karantän efter att ha besökt sitt fritidshus i ett rött land men undantaget gäller inte övernattning på egendomen. Gruppen anser att förbudet mot övernattning är onödigt och olämpligt för att begränsa smitta då det står i undantaget att man inte ska ha närkontakt. Det är tillräckligt, säger Lina Smorr, advokat som förbereder stämningen.
Jan Oddvar Olsen från Harstad har ett fritidshus i Katterjokk. Han är en av de som bidragit med pengar.
– Jag stöder initiativet för jag tycker det är bra att få det juridiskt värderat i förhållande till EES-avtalet, säger han.
Tror du det går att vinna mot den norska staten?
– Nej.
Men advokat Lina Smorr håller inte med.
– Det är inget ovanligt med stämningar av staten. Staten är part i många typer av mål. Det är sakfrågan och juridiken som avgör och det finns flera faktorer som spelar in. Här är det är förbudet mot övernattning som gör det oproportionellt i förhållande till EES-avtalet, men även mot den norska smittskyddslagen som också kräver att åtgärderna ska vara proportionella, säger Lina Smorr.