Dioxiner är ett miljögift som kan påverka vår hälsa negativt och vi får främst i oss dioxiner via maten. Ämnet finns i feta animaliska livsmedel som exempelvis fisk, då främst lax, öring, och strömming.
Livsmedelsverkets rekommendationer är mycket strama vad gäller konsumtionen av fisk från Östersjön och hela vägen upp till Bottenviken samt älvarna.
Barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder, även gravida och ammande, rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka.
För två veckor sedan kom nyheten att Livsmedelsverkets prover visade att halterna sjunkit överraskande mycket och nu håller sig under det uppsatta gränsvärdet.
IVL Svenska miljöinstitutet har sedan 2014 hållit i den praktiska biten och insamlandet av resultaten av fiskerinäringens egna provtagningarna längs Norrlandskusten.
Magnus Karlsson, forskare på IVL, berättar att de senaste åren har deras provtagningar visat att halterna ligger under gränsvärdet och det senaste värdet var det lägsta hittills.
– Vi har sett samma trend med successivt sjunkande halter, säger han.
Magnus Karlsson tror att det kommer nya rekommendationer om några år. Det är dock inte säkert att det betyder att det betyder att det blir en ökning, många faktorer väger in.
– Halterna sjunker men nu har det nu gjorts en ny riskvärdering av dioxiner och man kommit fram till att det tolerabla dagliga intaget bör sättas lägre än i dag. Det kan ju påverka åt andra hållet. Å andra sidan har man inom EU sagt att eftersom just fisk är så pass nyttigt så måste risknyttavärderingen även beakta fiskens hälsobefrämjande egenskaper och det ska också vägas in.
Magnus Karlsson tycker att Livsmedelsverket tar för få prover och att proverna tas alldeles för sällan.
– Det är djupt problematiskt, som vi ser det, att man fattar beslut som har så stor påverkan på näringen på ett ganska begränsat underlag.
En ändrad rekommendation skulle kunna betyda att efterfrågan ökar och den lokala laxens lönsamhet ökar för fiskarna.
Lars Öqvist, Junköfiskare i Luleå, ser redan nu en ökad efterfrågan på den lax som fiskas, bland annat från restauranger. Kvalitéskäl är orsaken.
– Den är mycket fastare och bättre i konsistensen än odlad fisk. Den odlade laxen är en fettklump utan muskler. En vild lax har mer omega 3 också, säger Lars Öqvist.