God man i östra Norrbotten polisanmäld

Anhörig till en man i östra Norrbotten som haft god man har polisanmält denne.

Ett godmanskap i östra Norrbotten har polisanmälts.

Ett godmanskap i östra Norrbotten har polisanmälts.

Foto: Robin Fornas

Norrbotten2020-04-30 05:37

Mannen i fråga har haft god man, en närstående, en tid.

Den anhörige har polisanmält god man, då han anser att vederbörande har sålt personens gård utan att ha haft rätt till det.

Jan-Erik Abrahamsson, chef vid polisens utredningsgrupp östra Norrbotten, säger att ärendet finns vid polisens bedrägericenter region nord.

Tomas Bergström är handläggare vid bedrägericenter region nord i Sundsvall.

– Anmälaren hävdar att god man ska ha sålt en gård. Vi vet inte om det finns någon substans i detta, om ett brott ens är begånget. Vi ska samla in underlag, säger Tomas Bergström som tillägger att ärendet skickas vidare - i det här fallet till bedrägerienheten i Luleå - om de finner att det finns bevismaterial som talar för att brott är begånget.

Överförmyndaren i den aktuella kommunen säger att han inte kommenterar enskilda ärenden.

Hur kontrolleras den som vill bli god man?

– Jag gör en kontroll med belastnings- och misstankeregistret samt kronofogden. Förut fick vi bara göra kontrollen i belastnings- och misstankeregistret första gången en människa blev god man, nu kan vi kolla årligen om vi vill, säger överförmyndaren som tillägger att händelser långt bak i tiden inte syns i registret.

– På en liten ort kan vi ändå ha kännedom om saker, då pratar vi om det. Det händer att människan själv tar upp saker, om det finns något längre bak i tiden, då diskuterar vi det. Även om det gått många år sedan ett brott, som också sonats, så kan det vara onödigt att människan sätter sig i situationer som godmanskap kan innebära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!