Avrättningarna var långt ifrån ovanliga långt tillbaka i tiden. Så här skriver Morgan Stenberg, historiker och pedagog på Piteå museum:
"Under mer än ett halvt årtusende var galgbacken en lika verklig och välbesökt plats som torget eller kyrkan och bödeln utförde där sina sysslor likt skomakaren, snickaren eller tunnbindaren gjorde på sitt håll."
I dag märks det knappt av på många av de tidigare avrättningsplatserna.
I Sverige finns det totalt 542 registrerade platser som går att koppla till offentliga avrättningar. En del är utmärkta med minnesmärken och skyltar. På andra platser är det svårt att veta vad som har skett just där.
– Att det en gång förekommit offentliga avrättningar på dessa platser känner möjligen delar av den äldre generationen till för att den kan ha fått det berättat för sig i unga år. Men de flesta av oss är antagligen helt ovetande om avrättningsplatsernas existens, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.
Dödsstraffen i Sverige avskaffades 1921, i fredstid. Dödsstraff i krigstid avskaffades 1973 och 1975 skrevs förbudet mot dödsstraff in i grundlagen.