Fyrvaktaren: Därför ska du besöka en fyr

Under helgen firades de internationella fyrdagarna runt om i världen. "Det är ett kulturminne som bör bevaras", säger Sven Gunnar Hedström som själv vaktat Rödkallens fyr en gång i tiden.

Rödkallens fyr i Luleås skärgård.

Rödkallens fyr i Luleås skärgård.

Foto: Klas Hallvarez

norrbotten2019-08-04 15:47

Rödkallens fyr i Luleå har inte varit bemannad sedan 1974, men under helgens internationella fyrdagar fanns den pensionerade fyrvaktaren Sven Gunnar Hedström på plats.

– Det är ett kulturminne som bör bevaras. Fyren är öppen året runt, men vi har ändå haft en del besökare i helgen som inte besökt en fyr tidigare.

Som fyrvakt jobbade han under de mörka timmarna på dygnet för att hålla fyren igång och i bra skick.

– Det var ett roligt yrke som inte finns idag. Idag har GPS tagit över det mesta, i Sverige finns ingen bemannad fyr idag, säger Sven Gunnar Hedström.

Men intresset för fyrar finns kvar, enligt det Svenska fyrsällskapet hålls ett 70-tal fyrar öppna årligen, fyrarna lockar fler än 11 000 besökare. Sven Gunnar Hedström tycker att fler borde ta chansen att besöka en fyr.

– Det är som att kliva in i 1800-talet, inget är förändrat i fyren. För den teknikintresserade är det en guldgruva. Rödkallens fyr har en fyrlins som är 1.8 meter i diameter, glaset väger ett ton ungefär.

Varför är det viktigt att bevara fyrarna?

– Det är historia, sedan är ju de flesta fyrar väldigt vackra också, säger Sven Gunnar Hedström.

Enligt det Svenska fyrsällskapet är fyrdagarna väldigt populärt i Sverige, normalt har Sverige fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen har tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!