Lex Maja är uppkallad efter katten i Södertälje som svalt ihjäl när hennes ägare åkte in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst, men personalen informerade inte länsstyrelsen om sjukhusvistelsen eftersom man då skulle bryta mot tystnadsplikten.
2023 inkom 26 lex Maja-anmälningar till länsstyrelsen i Norrbotten, som främst gäller hund och katt men också fåglar och ödlor. År 2019 inkom sex ärenden, 2020 inkom 14 ärenden, 2021 var det 24 ärenden och 2022 inkom 32 ärenden.
Verksamhetschefen Lahib Yousif på socialförvaltningen på Luleå kommun säger att de har en rutin för hur en anmälan ska göras. Märker en anställd att ett djur far illa, görs en anmälan av enhetschefen, berättar hon.
– Det är en självklarhet att vi ser till både människor och djur och det har vi alltid gjort, men det är positivt att vi har en lag som stöttar oss när vi gör en anmälan. Vi är väldigt positiva till lagen och välkomnar den, säger hon.
Att det är tillåtet att anmäla betyder inte att man måste anmäla. Lahib Yousif säger att verksamheten har en rutin som är tydlig och lätt att följa.
– Även vikarier får informationen, inte bara anställda, säger hon.
Nedan följer ett urval från anmälningarna som inkom under 2023:
(Hunden)"som är glad och snäll, men den får inte tillräckligt med rastning, motion och ingen annan stimulans".
"I bostaden är det väldigt stökigt och ostädat, saker överallt (misär). Det var även avföring inomhus".
"Katten har igenkletade ögon och stora tovor i pälsen som gör ont".
"Det finns ingen mat eller vatten i rastgården. Hunden står bara och ljudar och upplevs mycket besvärad, hunden ser ut att behöva veterinärvård. Hunden har även ett halsband på sig som ser ut att sitta mycket hårt".
"Ute finns många hundar i rastgårdarna. Flera av hundarna ser magra ut och de är mycket stressade och springer bara runt, runt innanför stängslet".
"Hunden ska vara mager och eländig, den far illa. Den ska även ha problem med tänderna. Vet inte ålder på hunden. Det ska inte vara några större problem med miljön, men hunden mår inte bra. Har talat både med djurhållaren och dess son, men det blir ingen skillnad. Personalen vill inte åka till djurhållaren längre då de inte klarar av att se hunden må dåligt".