I en studie som publiceras i tidskriften European Journal of Public Health konstateras det att en större andel av landets fyraåringar är överviktiga och feta. Studien bygger sina slutsatser på data från 25 049 barn, 3-5 år gamla, som genomgått sedvanliga hälsokontroller på barnavårdscentral, BVC. Deltagarna i studien finns i regionerna Dalarna, Jönköping och Sörmlands län.
Enligt överläkaren Åke Stenberg blev fetma en epidemi på 80-talet och har så förblivit fram till idag.
– Det stora problemet är att det ser ut så i hela samhället, att alla, även barn, har en tendens att väga för mycket, säger han.
Under de senaste tio åren har regionerna i Sverige börjat att mäta övervikt och fetma hos barn och sedan mätningarna startade har övervikten minskat bland Norrbottens barn, fram till pandemin.
– Under pandemin blev vi mer stillasittande och man hade närmare till kylskåpet och vi unnade oss mys oftare. Vanor som verkar fortsätta trots att pandemin är slut, säger dietisten Siv Eliasson Kurkinen.
Hon menar att fetma hos barn är en komplex fråga och att det dels handlar om vad man får för mat hemma och hur väl ens föräldrar äter, dels hur mycket man själv och ens föräldrar rör på sig.
– Det finns också en genetisk aspekt av problematiken där vissa barn har enklare att lägga på sig vikt, säger Siv Eliasson Kurkinen.
Enligt Åke Stenberg finns det utöver dessa faktorer socioekonomiska faktorer som också har en påverkan på hur väl ett barn äter. Där det blir sämre kosthållning och mindre motion för barn som kommer från hem som har det sämre ställt.
– Hela samhället behöver påverkas och man behöver arbeta förebyggande. Det handlar om att introducera goda vanor hos föräldrar eller hos deras barn. Sen handlar det om att undvika tomma kalorier och röra på sig så man bränner kalorierna som man sätter i sig, säger han.
I Norrbotten har man inte de bästa förutsättningarna från regionens sida att erbjuda stöd i form av individuell kostbehandling av dietister eller gruppbehandlingar. Det har att göra med att Region Norrbotten är en av de regioner med minst anställda dietister.
– Men det är inte bara regionen som behöver jobba med det här. Hela samhället behöver öka kunskapen om övervikt hos barn, säger Siv Eliasson Kurkinen.