Fyra orsaker till att maten blir dyrare

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen förutspår stigande matpriser under hösten. "Efterfrågan är större än utbudet på nästan allt", säger press- och mediechefen Daniel Emilson. Här förklarar han varför maten kommer bli dyrare.

Livsmedelspriserna väntas öka i höst.

Livsmedelspriserna väntas öka i höst.

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrbotten2021-10-16 06:00

I stora drag finns det fyra anledningar till att matpriserna väntas stiga. I Tyskland har livsmedelspriserna redan ökat med 4,5 procent, hur mycket de kommer stiga här i Sverige är det ingen som vet ännu. 

– Livsmedelspriserna kommer att stiga. Hur mycket, det beror på hur det går i förhandlingarna mellan våra producenter och dagligvaruhandeln, säger Daniel Emilsson. 

Redan 2019 bidrog extremväder, torka och missväxt till dåliga skördar av bland annat majs, soja och vete. 

– I vissa fall har råvarupriserna ökat med över 100 procent, det leder till högre priser i butiken, säger Emilson. 

En annan orsak är den kraftiga konjunkturuppgång som tagit fart sedan pandemin börjat avta globalt sett. 

– Nu ökar efterfrågan på allt. Alla vill konsumera och producera mer, efterfrågan är större än utbudet på nästan allt. Det trissar upp priserna. 

Den tredje anledningen är bränslepriserna. 

– Priset på bensin och diesel har stigit kraftigt och det påverkar alla transporter, det blir dyrare. Det påverkar även lantbrukarna, det blir dyrare för dem att framställa livsmedel.

Orsak nummer fyra beskriver Daniel Emilsson som ett globalt transporthaveri, containerbristen. 

– Det är väldigt svårt att få tag i containrar, de containrarna som finns är på fel ställen. Det är brist på chaufförer också. Sammantaget blir det en "perfekt storm", säger han. 

Emilsson vill emellertid mana till lugn, han menar att svenska hushåll i dag inte betalar så mycket för maten. 

– I dag lägger det genomsnittliga hushållet omkring tio procent av inkomsten på mat. På 90-talet var det runt 15 procent och under 70-talet var det 20 procent, säger han. 

Livsmedelsföretagen är en branschorganisation som samlar omkring 800 matproducenter i Sverige. Scan, Arla, Felix och Nestlé är exempel på medlemsföretag. 

André Pironen är försäljningschef vid Coop Norrbotten. Han vill varken bekräfta eller dementera de kommande prishöjningarna. 

– I det här läget kan jag inte säga något alls om hur vi påverkas under hösten, det är oklart ännu för vår del, säger han. 

Pironen konstaterar dock att bland annat de höga drivmedelspriserna och containerbristen är faktum. 

– Jag kan inte uttala mig om hur vi kommer att påverkas, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!