Sandström öppnar advokatbyrå i Överkalix

Som ung reseledare testade sverigedemokraten Marianne Sandström på livet i Kuba. Snart öppnar regionpolitikern egen advokatbyrå i Överkalix. "Ingenting är svart eller vitt", menar hon.

Marianne Sandström öppnar advokatbyrå i Överkalix. "Jag trivs med att arbeta med människor som befinner sig i krissituationer", säger hon

Marianne Sandström öppnar advokatbyrå i Överkalix. "Jag trivs med att arbeta med människor som befinner sig i krissituationer", säger hon

Foto: Stina Bergström

Norrbotten2021-04-02 20:00

Vi har mött fyra kvinnliga politiker inom olika partier som rör sig i maktens korridorer. Vilka är drivkrafterna, förebilderna och hur tog de sig dit? Det finns analyser som pekar på att kvinnor har det tuffare än män inom politiken. Det är här andra delen, om sverigedemokraten Marianne Sandström i Överkalix.

Marianne Sandström ville som ung komma så långt bort från Norrbotten som möjligt. Kalix var för litet för en 22-åring med stora drömmar. 

Hon kom in på juristlinjen och flyttade till Lund. 

– Vår lärare brukade skoja med oss studenter och sa att; "nu måste ni läsa på, annars hamnar ni uppe i Kiruna", berättar Sandström skämtsamt. 

I dag vill hon hjälpa människor i utsatta situationer. 

undefined
Arbetsmyra har hon alltid varit.

– Som jurist är ingen dag den andra lik. Jag trivs med att arbeta med människor som befinner sig i krissituationer. 

En arbetsmyra har hon alltid varit och på gymnasiet vann hon en uppsatstävling i ämnet främlingsfientlighet.  

 – Jag belyste problematiken om att det kan finnas en främlingsfientlighet även inom ett land. Jag upplever att det på vissa håll i Norrbotten är protektionistiskt och att man inte tycker om att det kommer in människor utifrån. Det behöver inte vara människor med utländsk bakgrund utan kan likaväl vara människor från storstäder, berättar Sandström.  

Efter åren i Lund utbildade hon sig till reseledare och blev så småningom erbjuden en tjänst som ekonomiansvarig på Kuba.  

undefined
Första säsongen som reseledare var på Santorini i Grekland. "Jag är rik på upplevelser", säger hon.

I början var hon skeptisk. 

– Det finns en viss bild av hur människor lever i ett kommunistiskt land. Kuba är heller inte föredömligt när det gäller demokratiska värderingar utan det finns en oerhört stor problematik för befolkningen på den nivån. 

Men ingenting är svart eller vitt, konstaterar hon. 

– När det gäller vardagslivet lever många kubaner precis som oss. De gick till arbetet och sedan hem för att umgås med familjen. Många kubaner var tillfreds med sin situation. 

Bortom den bilden fann den unga reseledaren ett jämställt samhälle med väldigt lite drogkriminalitet.

Ett land med stenkoll på sina gränser, menar hon.

– Jag blev själv inkallad till migrationsmyndigheten innan jag fick mitt arbetstillstånd. Genom att myndigheterna hade koll kom det inte in människor som arbetade illegalt i landet. Jag tror att det då är lättare att stävja kriminalitet som är relaterat till droger.

2017 föddes sonen Hugo. Den nyblivna mamman blev utskriven alldeles för tidigt och upplevde en helt annan atmosfär på sjukhuset än vid dotterns födsel tre år tidigare. Persiennerna gick inte att dra upp, möblerna var trasiga och framför allt hade personalen inte tid. 

– Miljön var mycket stressig. Jag hade spinalhuvudvärk och fick skrivas in igen. Det var så illa att jag inte kunde röra huvudet eller hålla i min nyfödde son.

Sandström ville ha ett tryggare samhälle. 

undefined
Vill ha ett tryggare samhälle. "Alla ska ha tillgång till samma vård, oavsett om det är i Luleå eller Kiruna", säger regionpolitikern.

 – Det behövs mer resurser till de som arbetar ”på golvet”. Uttrycket ”fler händer inom vården” må vara en klyscha men det är verkligen så. Vi förlitar oss idag på att allt ska skötas digitalt, likt ett löpande band, när det gäller bland annat hanteringen av patienter. 

Marianne Sandström blev sverigedemokrat med sjukvårdsfrågan närmast om hjärtat. 

 – Det ska inte spela någon roll var i Norrbotten du bor. Alla ska ha tillgång till samma vård, oavsett om det är i Luleå eller Kiruna. 

 – Kvinnor har traditionellt haft svårare att få rätt hjälp inom sjukvården, då forskning kring kvinnosjukdomar har inte varit lika prioriterat. Det är viktigt att vi som sjukvårdspolitiker belyser detta.

Partiet har kritiserats av meningsmotståndare för sin restriktiva invandringspolitik. 

– Som det ser ut i dag, med tanke på det stora mottagandet vi haft sedan 2015, är min hållning att vi i nuläget bör göra ett stopp för att reda ut situationen i Sverige och på riktigt börja integrera de som kommit hit så de får chans att komma in i samhället.

– I dag har vi inte resurserna som krävs för att lära invandrarbarn på förskolorna det svenska språket, då blir det fel både mot samhället och den enskilda individen. 

Kan du förstå kritiken som riktats mot er i den frågan?

–Jag kan förstå hur man tänker. Det är en argumentation som baseras på det känslomässiga. Det ligger i människans natur att vilja hjälpa andra. Vi vill hjälpa på plats. 

I den här artikelserien får ni ställa frågor till varandra. Emmeli Nybom från Socialdemokraterna ställer frågan till dig, hur det är att vara politiker i ett parti som gynnats av att människor känner misstro mot samhället?

– Många medborgare ser samhällsproblem som nuvarande regering blundar för. Det känns bra att vara politiker i ett parti som erbjuder konkreta lösningar för dessa samhällsproblem med fokus på frågor som trygghet och välfärd för våra medborgare och för kommande generationer. 

Ruth Bader Ginsburg är en stor förebild. Det var hon som en av få kvinnliga jurister tog plats i USA s högsta domstol under 27 år. 

– Hon kämpade för jämställdhet och även för männens sak, säger sverigedemokraten. 

Enligt en analys från Jämställdhetsmyndigheten (2019) har kvinnor det tuffare än män inom politiken och möter oftare motstånd. Kraven är högre, de utsätts för sexualiserande kommentarer och hoppar av sina politiska uppdrag i större utsträckning än män. Graden av sexualiserat hot och våld mot kvinnliga parlamentariker är alarmerande i Europa, speciellt gentemot kvinnor som engagerar sig i jämställdhetsfrågor och frågor om våld mot kvinnor.  

Marianne Sandström är som kvinnlig sverigedemokrat van vid fördomar som kommer från både män och kvinnor, berättar hon.  

– En gång när jag besökte en gymnasieskola fick jag höra kommentarer som att; ”Varför har SD skickat två kvinnor? Är det för att ni inte ska framstå som kvinnofientliga?”

Hanna Wigh, före detta sverigedemokratisk riksdagsledamot, uttalade sig för några år sedan att ”Ett kvinnoförakt präglar partiet”. Vad säger du om det?

– Det är inget jag känner igen men vågar inte svara på hur det sett ut tidigare. Det kan ha varit så att man tagit till sig av kritiken eller att det är hennes egen upplevelse. Att det finns en bitterhet från henne gentemot partiet och då kan jag tänka mig att det är lätt att använda sig av argumentet. 

Marianne Sandström har flyttat tillbaka till hemtrakterna och ska starta egen advokatbyrå i Överkalix.

undefined
Marianne Sandström öppnar advokatbyrå i Överkalix. "Jag trivs med att arbeta med människor som befinner sig i krissituationer", säger hon

– Jag har tänkt fokusera på försvararuppdrag. Den biten är nyttig för mig i min roll som politiker. Det som återspeglas i landets domstolar när det gäller brottslighet är en bild av hur samhället ser ut. 

När pandemin är över ska hon uppleva världen igen. Kanske Kuba men med familjen denna gång.

Marianne Sandström

Namn: Marianne Sandström

Född: 5 mars 1980

Yrke: Advokat och politiker 

Bor: Överkalix

Familj: Sambon Tony, banen Rebecka och Hugo och hunden Alexis.

Utbildning: Juristexamen vid Lunds universitet. Även läst ekonomi vid Luleå tekniska universitet. 

Min fredagskväll: Slappar framför tv:n tillsammans med barnen. Helst framför en Disneyfilm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!