Inledande dialog.
Verksamhetsutövaren, i fortsättningen kallad bolaget, informerar myndigheten om planerna på ett övergripande sätt genom att presentera upplägg, tidsplan och så vidare. Oftast är länsstyrelsen myndighet, men när det gäller kraftledningar i stamnät och regionnät är det Energimarknadsinspektionen.
Tidsplan: Maximalt en månad.
Samrådsprocess.
Det som utreds är om betydande miljöpåverkan föreligger, vilket avgör omfattningen av den miljökonsekvensbeskrivning som bolaget är skyldig att ta fram. Länsstyrelsen och bolaget för en dialog. Länsstyrelsen har möjlighet att rådfråga andra myndigheter.
När det gäller samtliga planerade storsatsningar i Norrbotten kommer svaret bli att betydande miljöpåverkan föreligger. Det innebär att bolaget ska ta fram en stor miljökonsekvensbeskrivning. Där ska bland annat all påverkan som etableringen innebär på naturvärden och befintliga verksamheter kartläggas, och alla åtgärder som ska vidtas redovisas.
Efter utredningssamråd hålls avgränsningssamråd. Vad ska finnas med i en ansökan, vad kan lämnas därhän?
Tidsplan: 2–3 månader, i större fall upp till 6 månader.
Prövningsprocess.
Vid större projekt, exempelvis gruvor, leds den av mark- och miljödomstolen (MMD). Andra ärenden kan ledas av miljöprövningsdelegationen (MPD). Den sistnämnda kan liknas vid en mindre domstol inom länsstyrelsen, skiljd från övrig tjänsteutövning.
Bolaget lämnar in en ansökan om tillstånd. MMD/MPD remitterar den till olika instanser, exempelvis länsstyrelsen, berörda kommuner och samebyar. Även Naturvårdsverket och andra myndigheter kan vara remissinstans. När eventuella synpunkter och kompletteringar behandlats färdigt kungörs förslaget.
Därefter fortsätter samma remissinstanser sin behandling fram till att ett beslut tagits. Mellan komplett ansökan och beslut ska det vara högst 180 dagar, något som inte alltid efterlevs av olika skäl. Ett exempel är vindkraftsärenden, där kommuner har vetorätt.
Tidsplan: 6–12 månader.
Överklagningar.
Beslutet kan överklagas av bolaget, myndigheter samt andra sakägare. Första instans är mark- och miljödomstolen, nästa är mark- och miljööverdomstolen. Högsta domstolen är slutstation. Det är ingen självklarhet att prövningstillstånd beviljas i de två sistnämnda instanserna.
Tidsplan: Minst 12 månader, ofta betydligt mer.