Tidigare i år kom Försvarsberedningen med en rapport om hur försvaret bör organiseras i det nya säkerhetspolitiska läge som uppstått, främst genom Rysslands annektering av Krim. Alliansen har ställt sig bakom de föreslagna åtgärderna i rapporten, vilket även Socialdemokraterna har gjort.
– Det finns en bred uppställning i grunden bakom Försvarsberedningens rapport, och jag tycker man ska ha stor respekt för den typen av bredd. Vi anser bestämt att försvars- och säkerhetspolitik måste göras upp över blockgränserna, säger Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist.
I ett scenario med en rödgrön regering efter valet måste dock alla regeringspartier komma med ett gemensamt förslag för att kunna lägga fram en försvarsproposition till riksdagen. I många frågor har de rödgröna liknande uppfattning, exempelvis behovet av utökad övningsverksamhet och att förbanden i Norrbotten är strategiskt viktiga. Men det finns också flertalet frågor där partierna skiljer sig åt.
Enligt Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg kommer deras viktigaste ingång i en eventuell förhandling vara att omfördela medel från den klassiskt militära verksamheten till att möta modernare hot.
– Vi har en bredare ingång i debatten där vi också tittar på exempelvis miljö- och cyberhot. Vi pratar mycket säkerhet istället för försvar. Där har vi en liten uppförsbacke till Socialdemokraterna, så det blir säkert tuffa diskussioner om vi ska bilda regering med dem, säger han.
Även Vänsterpartiet kan hamna i ett förhandlingsläge efter valet. Deras försvarspolitiske talesperson Torbjörn Björlund menar att partierna har haft ett bra samarbete i försvarsutskottet och att de har förberett sig på vilka diskussioner som kan uppkomma vid ett eventuellt regeringsbildande.
– Den ekonomiska biten kommer vi säkert överens om, däremot kommer det nog krävas mer diskussioner kring hur vi ska använda pengarna till att forma försvaret, säger han.
Enligt honom kommer Vänsterpartiets viktigaste frågor i en sådan förhandling att vara alliansfriheten och värnplikten.
– Vi kommer inte släppa de frågorna, men sen blir det ju alltid kompromisser. Går vi in i en regering ska vi ju ha alla beslut gemensamma, säger han.