Frågan är ständigt aktuell

Frågan om centralisering eller decentralisering är ständigt aktuell – och dessutom extra adekvat i Norrbotten. Det säger Charlotta Söderberg som är statsvetare vid LTU.

Statsvetaren Charlotta Söderberg.

Statsvetaren Charlotta Söderberg.

Foto: Petra Älvstrand Frilans

Norrbotten2018-07-31 05:00

Charlotta Söderberg beskriver det som att motsättningarna mellan stad och land och olika kommuner genomsyrar hela regionpolitiken. Redan när partierna fastställer sina listor börjar kampen om vilken ort som ska få se sin kandidat som nummer ett.

Konflikten präglar sedan stora delar av det politiska arbetet. Inte sällan med interna stridigheter i partierna som följd.

– Som regionpolitiker ska man representera hela regionens intresse, men det är ofta svårt för politikerna. Ofta blir man färgad av sina väljare i sin kommun, säger Charlotta Söderberg.

Hon tror att liknande byapolitiska motsättningar finns i alla regioner, men att de blir extra framträdande i ett län som Norrbotten.

– Avstånden gör det extra komplicerat.

I de senaste valen har Sjukvårdspartiet vuxit och i den opinionsmätning vi gjorde tillsammans med Novus i våras såg den trenden ut att fortsätta. Sjukvårdspartiet uppstod på 1990-talet just ur konflikten mellan centralisering och decentralisering.

– De har fångat den opinion som faktiskt tycker att det är för långt till vården på många håll. Det verkar väljarna ha svarat positivt på.

I vår enkät säger alla partier att alla fem sjukhus ska finnas kvar och fortsätta tillhandahålla akutsjukvård.

– Partierna tycks ha svarat på de strömningar som finns hos väljarna. Man har insett att väljarna vill ha fem sjukhus och att man inte vill ha för långa avstånd till vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!