Fortsatt strikt rekommendation för fet fisk

Halterna av dioxiner och PSC i våra vatten sjunker över tid. Men 2019 var halterna faktiskt högre än 2018. Livsmedelsverkets hårda rekommendationer för att äta fet fisk från området kvarstår.

Livsmedelsverket mycket strikta rekommendationer gällande fisk från Östersjön fortsätter. Över tid har halterna av dioxiner och PCB sjunkit men samtidigt har gränsvärdet dragits ner vilket gör att livsmedelsverket inte ändra något i nuläget.

Livsmedelsverket mycket strikta rekommendationer gällande fisk från Östersjön fortsätter. Över tid har halterna av dioxiner och PCB sjunkit men samtidigt har gränsvärdet dragits ner vilket gör att livsmedelsverket inte ändra något i nuläget.

Foto: Norr Media

Norrbotten2020-02-22 12:10

2019 konstaterades att halterna av dioxiner och PCB i fet fisk sjunkit överraskande mycket och då faktiskt höll sig under det uppsatta gränsvärdet. Halterna har sjunkit över tid men de senaste resultaten som Livsmedelsverket redovisar visar att halten faktiskt ökat lite från 2018 till 2019.

Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, har sedan 2018 skärpt sin bedömning av hälsoriskerna med dioxin och PCB. Inom några år kommer därför EU-kommissionen att sänka gränsvärdena i livsmedel för dioxin och PCB inom EU.

– Det är positivt att trenden är att halterna sjunker. Men de tolerabla gränsvärdena sänks nu samtidigt, så det är i nuläget inte aktuellt att ändra de rekommendationer vi har i dag, säger Rickard Bjerselius till TT.

Barn, gravida och kvinnor som planerar att skaffa barn i framtiden rekommenderas att inte äta fet fisk från Östersjön mer än två till tre gånger per år. Andra personer bör enligt råden inte äta Östersjölax mer än en gång i veckan.

Rekommendationen är densamma för våra vatten, Bottenviken. 

Kjell Strömbäck är vice ordförande i Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation och han är kritisk till att gränsvärdena sänks hela tiden vilket gör att den långsiktiga sänkningen av gifterna inte gör någon reell skillnad för fiskerinäringen.

– Jag tycker det är dåligt. Vi kommer aldrig leva i en värld där vi inte haft påverkan, det har vi inom alla livsmedel. Då skulle man gå in och se på andra livsmedel också som vi äter betydligt mer av än vad vi äter Östersjöfisk. Det äter vi inte så mycket, säger Kjell Strömbäck och fortsätter:

– Jämför med ekologiska ägg eller något annat så får du se vad du stoppar i dig.

Kjell Strömbäck gillar inte att det är Livsmedelsverket som själva håller i provtagningen. Han är inne på att de sänkta gränsvärdena handlar om att ge legitimitet för Livsmedelsverkets fortsatta verksamhet på detta område.

– Miljögifterna har sjunkit hela tiden och det är ett friskhetstecken i sig. Vi behöver inte hålla liv i en byråkrati bara för att hålla liv i den, säger han.

Potentialen för fisket i norr är enligt Kjell Strömbäck klart större än vad verkligheten tillåter i dag. Det beror dock inte bara på Livsmedelsverkets rekommendationer utan även på den begränsade kvot, inte minst på lax, som yrkesfiskarna får ta upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!