Agneta Granström, tidigare miljöpartistiskt landstingsråd i Norrbotten, är mycket upprörd över Försvarets krav.
– Det är helt chockerande att en statlig myndighet på detta sätt kräver inskränkningar i de demokratiska rättigheterna, säger Agneta Granström.
Agneta Granström sitter i styrelsen för organisationen "Gröna Kvinnor". Hela styrelsen är för närvarande på studiebesök i Norrbotten. Gröna kvinnor är en rikstäckande "partipolitisk fristående organisation med jämställdhet, miljö och ekonomi som fokusområden".
Försvaret kräver bland annat att tillståndsplikten ska ändras till en anmälningsplikt när det gäller befintlig militär verksamhet vid flygflottiljbaser, civila flygplatser med militär verksamhet samt skjutfält. Försvaret kräver också att allmänhetens möjligheter att yttra sig över miljötillstånd ska inskränkas. Dessa förändringar ska gälla i fem år. Det har att göra med att försvaret ska växa, och även med nya krav på försvaret vid ett Nato-medlemskap.
Agneta Granström tycker det är helt otroligt att en myndighet som försvaret kräver inskränkningar i allmänhetens möjligheter att yttra sig.
– Yttrandefriheten är ju grundvalen i vår demokrati. Hur kan ÖB och en massa höga militärer med stjärnor vilja inskränka det, säger Agneta Granström.
Hon är också rädd för att militären nu, när Sverige också ska gå med i Nato, kommer att se norra Sverige som ett stort övningsområde.
– Här kan man ju säga att det finns mindre folk. Vilka utsläpp av bränsle och andra miljöfarlig ämnen kan det bli? Hur mycket mer kommer man att testa vid till exempel Videlbasen? Det kan skapa en rädsla, som till exempel vid Tjernobyl-olyckan. Då slängde vi älgskav och renkött för att vi inte visste om det var förgiftat, säger Agneta Granström
Fredrik Helmertz, vakthavande kommunikatör vid Försvaret, menar att det är det skärpta säkerhetsläget i Europa, i och med kriget i Ukraina, som gör att försvaret kräver lättnader för miljötillstånden.
– Vi behöver kunna agera snabbare och vi har ju även en egen tillsynsmyndighet, försvarsinspektören för hälsa och miljö som ser till att vi följer våra tillstånd, säger han.
Vad säger du om farhågorna att förslaget inskränker allmänhetens demokratiska rättigheter?
– Hela försvaret är till för att garantera de demokratiska rättigheterna och vi har inget intresse av att inskränka de, säger Fredrik Helmertz.