Det finns flera strategiska vägval som man måste göra i och med utvecklingen av vätgas för industrialiseringen i norra Sverige.
– Ska man bygga elledningar fram till stålverken och gruvorna och göra vätgasen där eller ska man tillverka vätgasen vid till exempel en vindpark och dra rörledningar fram till stålverken och gruvorna. En annan fråga är om var och en ska göra allt eller ska man jobba tillsammans och ha en gemensam infrastruktur. För att kunna göra kloka val behöver man fakta och det är målet med vår förstudie, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik och verksamhetsledare för Luleå tekniska universitets centrum för vätgasteknik Ch2ess.
Förstudien görs av forskningsinstitutet Rise och Luleå tekniska universitet och ska vara klar den 1 oktober i år. Den ska innehålla ekonomiska analyser, en sammanställning av resultatet och om det finns potential ska den också ange vad de kan utreda vidare. Parallellt görs en motsvarande studie i Finland av forskningsinstitutet VTT.
Den elström som behövs för att producera en miljon ton vätgas, som behövs, är lika stor som fem gånger Markbygdens vindkraftsparker.
Tanken är att vätgasnätet i ett senare skede ska kunna kopplas ihop med andra vätgasnätverk för att på lång sikt binda samman Europa.
– Vi tror att det på sikt är bra för Sverige att länkas ihop men det kommer att dröja. Det kommer att byggas upp i sådana här regioner som Bottenviken, kanske västra Sverige, kanske mellan Sverige och södra och mellersta Finland som sedan på sikt byggs ihop, säger Staffan Sandblom, Fortum.
Förstudien är i linje med den av Energimyndigheten föreslagna vätgasstrategin där man pekar på att en sådan här analys behöver göras.
– Det är en samhällsekonomisk, företagsekonomisk och miljömässigt god idé att komplettera elsystemet med vätgasinfrastruktur, för det är inte fråga om antingen eller, utan det är olika system som kompletterar varandra på samma sätt som man tänker i Europa, säger Johan Sandstedt, forsknings- och affärsutvecklare vid Rise.
Deltagare är Linde Gas, Fu-Gen, Lhyfe, LKAB, Svenska Kraftnät, Skellefteå Kraft, Uniper (Sydkraft AB), St1, Abb, Fortum, H2 Green Steel, Liquid Wind, Nordion Energi, Vattenfall, Business Sweden, SSAB (TBE) och Sweco.