Forskare: "Toppen på ett isberg"

Det är inte bara i Torneälven som laxar dör. Fiskar i Atlanten och Stilla havet lider av ett kraftigt nedsatt immunförsvar som hotar deras existens.
– Även de som inte dör är sjuka, enligt experten Lennart Balk.

Laxdöden är långt ifrån isolerad till Torneälv. Den är del av ett större globalt problem med bristsjukdomen tiamin.

Laxdöden är långt ifrån isolerad till Torneälv. Den är del av ett större globalt problem med bristsjukdomen tiamin.

Foto: Linda Danhall

Norrbotten2018-07-18 19:29

Laxdöden kan inte isoleras till Torneälven. För organismer i hela Östersjön, ut i Atlanten och vidare till Stilla havet är tiaminbristen hos de levande påtaglig.

Under förra året gick Lennart Balk till hårt angrepp mot slutresultaten från Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) studier av laxdöden i Torneälven. Eftersom de undersökta fiskarna hade så varierande sjukdomsbild kunde inte SVA fastslå gemensam orsak.

Men orsaken är redan fastlagd: tiaminbrist, det hävdar Lennart Balk professor i biokemi vid Stockholms universitet.

– Jag skulle vilja påstå att det är ingen teori längre. Det är fastlagt genom många vetenskapliga artiklar att det är just tiaminbrist som är problemet.

Bristen på vitaminet tiamin gör att vissa avkommor till de drabbade djuren dör snabbt. Men även överlevarna är sjuka. Vilket leder till att fiskarna drabbas av en mängd sekundära sjukdomar.

– De har för dåligt immunförsvar för att klara sig helt enkelt. Det hör till saken att SVAs kompetensområde är bakterier, virus, parasiter och svamp. Det finns vissa där som inte har förstått att de effekter man ser på fisken är sekundära.

Efter en lång rad forskningsprojekt tillsammans med statsveterinären i viltsjukdomar på SVA, Torsten Mörner, på bland annat musslor, fiskar och fåglar, och nu senast på fågeln ejder kunde de slå fast att just tiaminbrist var grundorsaken till att ejderungarna dog inom en vecka efter födseln. Liksom många drabbade fiskyngel också gör. Därför menar de båda att frågan "Om" är besvarad. Nu återstår att besvara frågan "Varför finns det tiaminbrist i naturen?".

Men statens fokus i frågan menar Mörner till stor del är kontraproduktivt.

– När banbrytande artiklar publiceras, då tillsätter man en kommission för att utreda om det verkligen stämmer – istället för att säga "Nu har man visat att tiaminbrist finns utbrett i hela ekosystemet i Östersjön, och snart det finns kanske inga fiskar kvar i detta hav. Det är hög tid intensifiera arbetet med att ta reda på orsaken till varför det finns en så utbredd tiaminbrist i detta ekosystem" säger Mörner.

Det som krävs nu av forskningen för att laxarna i Tornedalen och stora delar av världens hav ska kunna överleva är att ett helhetsgrepp.

– Vi måste jobba ihop, biologer, kemister, ekologer, veterinärer och andra grupper. Det är ju ett uppdrag staten kan ge: Ni ska göra ett sånt här program för att ta reda på grundorsaken till tiaminbristen.

Staten är förblindade av klimatförändringarna och prioriterar därför inte miljöförändringarna som bidrar till havens tiaminbrist, menar Mörner. Balk stämmer in.

– Man glömmer bort allt det andra. Som jag ser det har politiker idag mer eller mindre kapitulerat när det gäller kemiskt orsakade miljöförändringar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!