Forskare oeniga om orsaken till laxdöden

I en rapport som presenterades under torsdagen slår man fast att tiaminbrist inte ensamt kan förklara laxdöden. Något som inte alla forskare skriver under på.

Charlotte Axén, forskare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, menar att man inte kan se att tiaminbrist skulle ligga bakom laxdöden.

Charlotte Axén, forskare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, menar att man inte kan se att tiaminbrist skulle ligga bakom laxdöden.

Foto: Filip Öhman

Norrbotten2019-03-22 07:00

En som inte köper resonemanget är Lennart Balk, professor i biokemisk toxikologi. Han har inte hunnit ta del av rapporten, men argumenterar för att tiaminbrist mycket väl kan vara orsaken.

– Om du har en brist på det här vitaminet så får du ett sämre immunförsvar mot bakterier, mot svampar, mot virus och mot parasiter. Allt det är fastslaget i tidigare vetenskapliga artiklar och det är uppenbart att de här djuren har ett försvagat immunsystem. Annars skulle det inte se ut som det gör i älvarna, säger Balk.

Charlotte Axén, forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), menar dock att man i nuläget inte kan peka på en enskild orsak till laxsjukdomar.

– Det hade varit jätteskönt att kunna säga att det här är orsaken till att laxen är sjuk, men tyvärr kan vi inte göra det. Det är kanske inte är så att vi kommer kunna säga det heller utan snarare peka ut olika saker som tillsammans gör att fiskarna blir sjuka.

Hon utvecklar:

– I en del av den här studien har vi tittat på tiaminhalterna och det är ingen som ligger på de nivåer där man faktiskt ser kliniska symptom där fisken inte orkar med de normala beteendena. Vi ser ingen skillnad i tiaminhalter mellan de olika vattensystemen, förutom i Lagan. Där prover togs på honor som just skulle lägga sin rom och det är naturligt att hitta låga nivåer i dem. Eftersom att vi har både friska och sjuka vattensystem i materialet och vi inte ser några skillnader så tyder det på att det inte är den drivande faktorn.

Balk menar också att en del av forskningen som görs i dag fokuserar på fel saker.

– Om vi blir sjuka så åker vi in till ett sjukhus och en läkare tar prover som analyseras. På den grunden kan man sedan ställa en diagnos. Ungefär så arbetar vi som jobbar med biokemiska metoder. Vi använder väl etablerade verktyg för att undersöka kemiska och biokemiska störningar i vävnader i djur, celler och organ. I dag försöker man ofta lösa såna här problem genom att titta ekologiskt och det leder in på fel spår.

Axén menar dock att forskningen måste ske på en bred front.

– Vi måste jobba brett för det är inte bara biokemin som påverkar individen. Det går inte att bara titta på specifika saker. Nu har vi massa biokemi med i studien och det har gett oss ledtrådar. Men vi kommer behöva titta på miljögifter, eller naturligt producerade miljögiftsliknande substanser också för att se om det är det som påverkar de här faktorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om