Forskare: Genombrott i kampen mot granbarkborrar

Forskare vid Lunds universitet hoppas att deras nya upptäckt kopplat till skadeinsekternas doftreceptorer ska leda till att skogen skyddas av bättre bekämpningsmedel och barkborrefällor.

Forskarna har identifierat 73 olika doftreceptorer i granbarkborrarnas antenner och de har lyckats karaktärisera doftsvaret i två av receptorerna.

Forskarna har identifierat 73 olika doftreceptorer i granbarkborrarnas antenner och de har lyckats karaktärisera doftsvaret i två av receptorerna.

Foto: Monika Sunhede/Länsstyrelsen Östergötland

Norrbotten2021-02-15 10:04

Granbarkborren gnager sig in i barken, parar sig och lägger ägg. Det är den som gör mest skada på Sveriges granskogar, enligt Skogsstyrelsen.

Insekten använder luktsinnet för att hitta träd och partners att fortplanta sig med. Forskare hävdar nu att de har lyckats karaktärisera två dofter som insektens antenner svarar på och med den nya kunskapen hoppas de kunna utveckla effektivare och mer miljövänliga sätt att bekämpa granbarkborren.

Ett mål för forskarna är nu att kunna hitta andra doftämnen som stör ut granbarkborrarnas så kallade feromonkommunikation. Ett annat sätt kan vara att använda de två doftreceptorerna i ett slags biosensor som håller på att utvecklas.

Då skulle man kunna hitta granbarkborrar och plocka bort angripna träd innan skadeinsekterna hinner sprida sig.

– Screening för bättre ämnen eller ämnen som blockerar receptorerna kan påbörjas under 2021. Om vi hittar ett sådant ämne så måste resultaten bekräftas i laboratorium och sedan utvärderas i fält. Praktisk användning ligger nog minst två, tre år fram i tiden. Användning i biosensorer för övervakning och detektion av angrepp ligger nog ännu längre fram i tiden. Men vår upptäckt är i alla fall en nödvändig början mot dessa mål, säger Martin N Andersson som lett gruppen av forskare från Lund, Tyskland och Tjeckien.

Resultaten av studien har nyligen publicerats i en artikel i BMC Biology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!