Förre BDX-toppen om det misstänkta aktiefusket: "Inget olagligt"

BDX är rädda att bolagets förre styrelseordförande, den brottsmisstänkte Roger Åström, gömmer undan stora förmögenheter – efter misstänkt förfalskade gåvobrev i aktieaffärer.
Därför beslutade tingsrätten om att ytterligare 38 miljoner kronor i tillgångar ska beslagtas från Åström.
– Han visste inget om brottsmisstankarna när gåvobreven upprättades, säger försvarsadvokat Hans Strandberg.

"Roger Åström förnekar att han har gjort något olagligt. Alla transaktioner har varit riktiga och affärsmässiga", säger försvarsadvokat Hans Strandberg.

"Roger Åström förnekar att han har gjort något olagligt. Alla transaktioner har varit riktiga och affärsmässiga", säger försvarsadvokat Hans Strandberg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Norrbotten2025-01-09 03:00

Nyheten i korthet

  • Tidigare BDX-chefen Roger Åström misstänks för att ha lurat bolaget på närmare 66 miljoner kronor genom falska fakturor.
  • Tingsrätten har beslutat att ytterligare 38 miljoner kronor i tillgångar ska beslagtas från Åström, efter misstankar om att han försöker gömma undan tillgångar.
  • Åströms försvarsadvokat, Hans Strandberg, förnekar alla anklagelser och hävdar att alla transaktioner har varit riktiga och affärsmässiga.

I dagarna har vi berättat om nya häpnadsväckande detaljer i penningtvättshärvan. En tidigare BDX-chef i Luleå och förre styrelseordförande Roger Åström i Piteå misstänks ha lurat bolaget på närmare 66 miljoner kronor – genom drygt 900 falska fakturor.

Inför julen ansökte BDX om ytterligare kvarstad motsvarande nästan 38 miljoner kronor – egendom som kan tas i beslag av Kronofogden – rörande Roger Åström efter misstankar om att han försöker undanröja tillgångar som kan användas för att betala eventuella skadestånd till bolaget

Misstankarna uppstod när bolaget fick kännedom om att Åström kan ha förfalskat tre gåvobrev till närstående, motsvarande över 3 000 aktier till ett värde över 20 miljoner kronor enligt uppgift till NSD.

undefined
Roger Åström, tidigare styrelseordförande för BDX, misstänks för grovt penningtvättsbrott (alternativt grovt näringspenningstvättsbrott) samt grova bokföringsbrott i den stora härvan.

Inför onsdagens förhandling fick Kuriren hastig kontakt med Åströms försvarare Hans Strandberg, en av landets mest erfarna och kända advokater i ekobrottsmål. 

Till att börja med vill försvarsadvokaten tillbakavisa att Åström har verkat i maskopi med BDX-chefen i Luleå rörande de falska fakturorna.

– Han förnekar att han har gjort något olagligt. Alla transaktioner har varit riktiga och affärsmässiga, både betalningarna från BDX och därefter de betalningar som har gjorts till X (ett Luleåföretag som också misstänks i härvan).

Han beskriver vidare vad det handlar om för jobb och tjänster. 

– Det handlar om vanliga körningar till olika mottagare, 50-60 fordon från Roger Åströms åkerier som rullar varje dag. Och hans uppfattning är att allting har skötts korrekt. 

BDX hävdar ändå att fakturorna är falska?

– Vi får se vad BDX har för underlag för dessa påståenden.

undefined
"Roger Åström förnekar att han har gjort något olagligt. Alla transaktioner har varit riktiga och affärsmässiga", säger försvarsadvokat Hans Strandberg.

När det gäller gåvobreven råder fortsatt stora oklarheter. Av handlingarna framgår att de signerades av vittnen den 7 april i år, dagen innan Åström greps misstänkt för ekobrotten, men BDX har senare fått bekräftat att vittnena i själva verket skrev under dem först i slutet av december. 

– Gåvobreven bevittnades den 21 december, så är det, men de upprättades redan den 7 april. Och min klient visste inget om brottsmisstankarna mot honom när gåvobreven upprättades, säger Strandberg. 

Bara en tillfällighet att detta sker dagen innan han grips?

– Det kan man säga. En olycklig omständighet som förstås kan se konstig ut nu. 

Försvarsadvokaten menar vidare att gåvobrev rörande aktier till närstående oavsett inte innebär någon risk för att Åström skulle ha undanröjt tillgångar i en eventuell skadeståndsprocess.

– Olyckligt att BDX uppfattar det så. Gåvobreven handlar om normal planering inför generationsskifte som påbörjades redan i februari 2024. Och du kan inte ge tillgångar till anhöriga, det är fel väg att gå om du vill gömma undan pengar, säger Hans Strandberg. 

Samtidigt vidareutvecklade försvarsadvokaten Åströms inställning i sitt inledande yrkande som var offentligt under onsdagens kvarstadsförhandling, som därefter skedde bakom stängda dörrar. 

Bland annat framkom att Åström även överlät fastigheter till barnen vid samma datum som gåvobreven ska ha upprättats, vilket de erhöll lagfarter för i somras. 

undefined
Förfalskade gåvobrev? Roger Åström skänkte över 3 000 aktier till tre anhöriga – till ett värde över 20 miljoner kronor – och handlingarna daterades den 7 april – men signerades i själva verket av vittnena i slutet av december 2024.

Hans Strandberg försökte även trygga rätten med att Åström har en stor förmögenhet kvar oavsett dessa affärer.

– Han har tillgångar väsentligt överstigande 50 miljoner kronor, sa advokaten.

Trots detta valde tingsrätten att bevilja BDX:s ansökan om kvarstad, så att bolagets skadeståndsanspråk på totalt 37 969 894 kr kan antas bli täckt vid utmätning. 

Sedan tidigare har beslut fattats om kvarstad på sju miljoner kronor för tillgångar kopplade till Roger Åströms bolag.

Den Luleåbo i 50-årsåldern som tidigare var hög chef inom BDX har fått tillgångar på 27 miljoner kronor frysta inom sina två bolag, och därutöver har privata tillgångar på drygt fem miljoner kronor belagts med kvarstad för honom.

Fredrik Palmqvist, kommunikationschef hos BDX, uppger att bolagets högsta företrädare – vd Catrin Ingvarsson och styrelseordförande Malin Öhrlund – för närvarande avböjer att närmare kommentera anklagelserna mot Roger Åström och den tidigare högt uppsatte BDX-chefen i Luleå.

Såväl Roger Åström som den tidigare högt uppsatte BDX-chefen i Luleå förnekar brott. 

undefined
"Gåvobreven bevittnades den 21 december, så är det, men de upprättades redan den 7 april. Och Roger Åström visste inget om brottsmisstankarna mot honom då", säger försvarsadvokat Hans Strandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!