Förlossningsrädda kan få vänta länge på stödsamtal

Gravida i länet med förlossningsskräck kan få vänta till sista veckorna innan förlossning på att få träffa en Norea-barnmorska för stödsamtal. NSD har träffat Andrea Kuzelji Westin, som kände stor rädsla och efter lång väntan bestämde sig för att begära att bli snittad.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrbotten2017-08-10 08:07

Förlossningsskräck kan leda till ånges och panik. Barnet skall ju ut, på ett eller annat sätt. I Norrbottens län finns Norea-gruppen, som består av barnmorskor som ska ta hand om gravida som känner djup och svår rädsla inför att föda. Genom samtal ska rädslan stävjas. På en Facebook-grupp för mammor i Norrbotten, vittnar flera kvinnor om hur de fått vänta till sista veckorna innan den beräknade förlossningen innan de fått träffa en Norea-barnmorska.

Andrea Kuzelji Westin fick först i vecka 34 träffa Norea för ett samtal, trots att hon redan i vecka nio fört fram en önskan om att träffa gruppen. Hon har för fyra veckor sedan fött sitt andra barn, en dotter. Men graviditeten blev inte som hon tänkt sig.

– Jag kände panik inför det som skulle komma, jag var rädd att det skulle bli som förra förlossningen, man vill vara närvarande med sitt nyfödda barn men en skada tar upp nästan alla tankar och all energi.

I den första förlossningen fick hon skador som bestod i sex år. Hon ville denna gång ha god tid på sig att psykiskt förbereda sig för vad som komma skulle, och kanske, men bara kanske, våga sig på en vaginal förlossning, trots rädsla för ytterligare skador. När gruppen äntligen hörde av sig i juni, hade hon redan bestämt sig för att begära att bli snittad. Då hade hon gått i månader och känt sig mycket orolig.

– Hade jag fått gå i terapi och fått bearbeta rädslan, kanske jag möjligen skulle ha valt en vaginal förlossning.

Men att hon skulle få ett kejsarsnitt var inte självklart. Alla som vill har inte rätt till det,

– Det är bedrövligt, ingen kommer till dig med en lista på alla komplikationer som kan uppstå med en vaginal förlossning, så som med kejsarsnitt. Men när siffrorna för hur många som får skador efter vaginalförlossning är så pass höga, borde det kompenseras med att man får välja hur man vill föda sitt barn.

Som det ser ut idag finns det två Norea-barnmorskor i Kalix, en i Piteå, en i Malmfälten och tre i Luleå och Boden. Men till hösten ska det tas fram ett vårdprogram som enligt Annika Johansson, vårdchef för länskliniken, kommer att öka tillgängligheten till vård för just denna patientgrupp.

– Jag upplever att vi inte har nått ändå fram än, vi har identifierat det ökade behovet

Hon tillägger att de haft en svår situation bemanningsmässigt och att erfaren personal slutat för att prova andra tjänster eller för att de gått i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!