Likviditetsbrist, problem att behålla kompetent personal samt behov av större exportkrediter. Det var några av de frågor som Norrbottens handelskammare tillsammans med alla de övriga tio handelskamrarna i Sverige tog upp när de under fredagen mötte utrikeshandelsminister Anna Hallberg.
Företagen står inför stora problem i och med coronavirusets spridning. Problem som redan nu är aktuella men som konkret kan komma att slå igenom under andra kvartalet.
– I nuläget är det ganska samstämmigt. Den mest drabbade branschen är besöksnäringen. En annan del är de mindre företagen där det handlar om att kunna behålla sin personal. Man behöver även få krediter, så det är både finansiella och kompetensutmaningar, säger Anna Hallberg.
Ett problem för företag i Norrbotten är att det har blivit en fördröjning i leveranskedjan, då Kina stängde ner och inte levererade insatsvaror och reservdelar. Även besöksnäringen drabbas med många avbokningar och inställda arrangemang. Det leder till likviditetsbrist. Under fredagen beslutade Riksbanken att låna ut 500 miljarder kronor och Finansinspektionen beslutade att sänka bankernas kravbuffertar vilket ger ca 900 miljarder extra för bankerna att låna ut.
– Det är bra men vem tar risken när företagen kommer till banken och vill ha lån, säger Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare.
– I det här läget ska bankerna fortsatt ta risken. De kan gå lite längre ut på riskskalan med tanke på Finansinspektionens beslut, men det kommer inte att räcka. Vi har tittat på Almi som ska ta större risk än bankerna och vi ska också ge dem större utrymme för att de ska kunna ta större kreditrisker, säger Anna Hallberg.
En annan viktig fråga är om en utökad exportkredit. Norrbotten står för 65 procent av landets råvaruexport och har många andra företag som exporterar.
– Det är för tidigt att säga men jag vill flagga för att vi har möjligheter. Det handlar inte bara om likviditet. Det handlar även om att ta kreditrisker. Bankerna måste kliva fram men vi kanske måste hjälpa till med de instrument vi har, Almi, Exportkreditnämnden och Svensk exportkredit. Men jag tror vi behöver titta på ytterligare möjligheter att kliva ut och ta risk.
Ministern ville dock inte säga något om att ytterligare flytta datumet för korttidsarbete närmare i tid än 1 maj. Nyligen aviserade man att flytta den från 1 augusti till 1 maj.