Debatten rörande en moderniserad arbetsrätt rasar efter att innehållet i utredningen läckte ut – där det föreslås att turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem i stället för två anställda, och att möjligheten slopas att med fackets hjälp ogiltigförklara en uppsägning.
För Företagarna i Norrbotten, med 1 300 små och medelstora medlemsföretag med i första hand upp till 49 anställda, tas utredningen emot mer entusiastiskt än från fackligt håll.
– Som helhet är förslaget positivt. Lagen om anställningsskydd, Las, är ett gammalt regelverk, anpassat för industri och storföretag, snarare än för små företag. En hämsko för våra medlemmar – de vågar inte växa på grund av det nuvarande regelverket, säger regionchef Lars Lindberg.
Utifrån arbetsgivarperspektiv är en av de stora utmaningarna, menar han, just att våga nyanställa, på grund av rädsla för sämre tider som kan innebära arbetsrättsliga tvister vid uppsägningar.
– Många företag väljer tvärtom att stanna upp och inte ta nya uppdrag. Ett företag kan få en order på 400 000 enheter, men tar inte risken att anställa fler, när man inte vet hur det ser ut om ett år.
Varför skulle utökade undantag göra att man anställer fler?
– Ibland måste ett företag växa inom ett annat område och då blir ny kompetens extra viktig. Större flexibilitet är viktigt. Kompetens ska väga tyngre och det måste bli lättare att göra undantag från turordningsreglerna. Därför helt rimligt med fem undantag i stället för två.
Lars Lindberg menar att värdet av en reformerad arbetsrätt blir extra aktuell nu, när coronakrisen slår hårt mot länets näringsliv.
– Många företag tittar på hur de ska ställa om sina affärsidéer och då kan nya kompetenser behövas.
Det är inte främst coronakrisande företag inom länets besöksnäring – med en hög grad av säsongsanställd personal – som efterfrågar fler undantag från turordningsreglerna, utan Lars Lindberg pekar snarare på branscher där det svänger snabbt i konjunkturen.
– Tillverkande företag och byggbranschen, exempelvis. Där kan det rassla in tre stora jobb, samtidigt som man inte vet hur det ser ut om ett halvår eller om tre år. Tyvärr många företagare som i såna lägen i stället väljer att avstå från att växa genom att anställa fler personer, som regelverken ser ut i dag.
Likaså välkomnar Företagarna förslaget om att avskaffa möjligheten för en drabbad anställd att, med hjälp av facket, ogiltigförklara en uppsägning, så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord.
– Jag kan förstå att det är en stark facklig fråga, men vi är glada över om detta slopas.
Företagarnas egna enkätundersökningar har också visat att närmare hälften av medlemsföretagen vid något tillfälle tvingats hänvisa till "arbetsbrist" vid uppsägningar, när det i själva verket handlar om personliga skäl eller kompetensbrist. Detta sker oftast i samförstånd med den anställde.
– Helt galet att arbetsgivaren ska behöva fingera arbetsbrist, det är inte ett fungerande system.
Däremot konstaterar Lars Lindberg att utredningen även innebär försämringar för företagarna, däribland rörande visstidsanställningarna, då den som jobbat nio månader ska få förtur till anställning – i stället för dagens tolv månader.
Konflikter kan redan i dag uppstå när det gäller visstidsanställningar.
– Alla regler kring förturen är enklare för stora företag, men våra medlemmar saknar ofta personal- och HR-funktioner. I stället är det företagaren själv som ska ha koll på regelverket.
Likaså är han kritisk till den skärpta formuleringen att ”arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen”.
– Den skrivningen borde inte finnas med. Vem bedömer vad som menas med "skälig kompetensutveckling" vid en uppsägning? Vår inställning är snarare att arbetsgivare som inte utvecklar personalen finns inte kvar om fem år, då de inte kan leverera en tillräckligt bra produkt och tappar både personal och kunder på det sättet.
– Det finns saker som blir till det sämre för oss företagare, andra saker som blir bättre. Men överlag skulle lagstiftningen bli bättre anpassad till dagens arbetsmarknad.
Nästa vecka presenteras utredningen in sin helhet för regeringen, samtidigt som de centrala förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv fortsätter att kärva.
Oavsett om arbetsmarknadens parter hittar en lösning, hoppas Lars Lindberg på en ny lagstiftning rörande en reformerad arbetsrätt
– Det sker säkert en kompromiss eller anpassning i någon ytterligare förhandlingsvända men vi tror att lagstiftningen kommer att gå igenom.
Att Vänsterpartiet hotar med regeringskris och nyval, med stöd från både Moderaterna och Sverigedemokraterna, ser han enbart som ett politiskt spel, inte minst med tanke på att en reformerad arbetsrätt länge har stått högt på M:s agenda.
– Att M skulle vilja fälla regeringen på frågor som de själva har drivit blir svårt att förklara för deras väljare. När arbetsrätten kommer upp på bordet blir det alltid känsligt. Alla parter tar till storsläggan nu, även om alla vet att de får släppa på argumenten allteftersom, säger Lars Lindberg, Företagarna Norrbotten.