– Det är väldigt olyckliga omständigheter, säger ordföranden.
Ett ödesdigert sms i början av augusti blev upprinnelsen till den allvarliga händelsen.
Ordföranden berättar:
– Det stod att det pågår aktivitet mot föreningens konto och att banken erbjöd sig att spärra kontot. Det var väldigt trovärdigt utformat. När jag ringde upp numret fick jag prata med en individ som var lugn och vederhäftig. Då hade jag ett val att göra. Antingen att tro på uppgifterna och försöka rädda kontot, eller så att avbryta på grund av misstanke att det var en bedragare. Jag valde att försöka rädda kontot.
Ordföranden delgav personen sitt bank-id. Dagen efter blev ordföranden uppringd av en man i Stockholm, som var god man åt en annan person.
– Den gode mannen undrade vad det var för pengar som kommit in på hans klients konto. Då förstod jag att jag gjort fel val.
Ordföranden uppger att en polisanmälan gjordes omgående.
– Enligt polisen har det varit en anstormning mot norra Sverige av den här typen av bedrägeri. De har ett 35-tal fall här uppe. Våra pengar har hamnat hos någon bulvan.
Ordföranden vill inte uppge någon summa som föreningen blivit av med.
– Vi blev av med ungefär 75 procent av det vi hade.
Enligt våra uppgifter är det 220 000 som ni blivit av med?
– Det är över 200 000, så mycket kan jag säga. Vi har förhoppningar om att få tillbaka åtminstone en del av pengarna. Jag tror vi kan få tillbaka runt 150 000 i bästa fall.
Kassan består bland annat av medlemsavgifter och bidrag som betalats ut av Region Norrbotten.
Hur påverkar det här er verksamhet?
– Det har varit en pandemi och mycket av verksamheten har legat nere. Vi har pengar för att fortsätta verksamheten enligt den plan vi har de närmaste åren. Vi kan fullfölja våra åtaganden.
Styrelsen informerades vid ett ordinarie styrelsemöte i september, en dryg månad efter att brottet begåtts. Några detaljer om informationen fick inte protokollföras, enligt samfällt beslut vid mötet.
Men ordföranden anser inte att man försökt tysta ned händelsen.
– Nej, alla i styrelsen har informerats. Vi ville vänta med information tills vi fått grepp om vad som hänt. Men mycket är oklart ännu. Gissningar och spekulationer ska vi inte syssla med.
Enligt våra uppgifter har hanterandet av fallet utlöst en förtroendekris i styrelsen?
– Det är inte min uppfattning. Det är känsligt eftersom en utredning pågår. Därför vill vi hålla det i en inre krets.
Ordföranden för föreningen har en rad andra förtroendeuppdrag, bland annat inom verksamheter i Luleå kommun.
Tror du att detta påverkar förtroendet för dig personligen?
– Nej, det tycker jag inte det ska göra. Som sagt är det fler som utsatts. Vad kan vi göra? Det som har hänt har hänt. Vi måste gå vidare.
Polisen bekräftar att en anmälan om bedrägeri är gjord och att en förundersökning är inledd, men är förtegen om detaljer.
– Generellt kan jag säga att de inledande åtgärder man vidtar i sådana här fall är att man tar in kontoutdrag och pengarna spåras. Har de hamnat på ett konto inom riket är förutsättningarna för att få tillbaka pengarna bättre än om de gått utomlands, säger Dan Jonsson, gruppchef vid it-brottscentrum region nord i Sundsvall.
Brottet räknas sannolikt som normalgraden av bedrägeri. Gränsen för grovt bedrägeri går vid 236 000 kronor.