Förändrad arbetsrätt: Så ser förslagen ut

Fler undantag från turordningsreglerna, enklare att säga upp av personliga skäl – och ändrad förtur till anställning. I dag, måndag, landar den omdiskuterade utredningen om en reformerad arbetsrätt hos regeringen och Luleåministern Eva Nordmark.

Striden om arbetsrätten. Luleåättade arbetsmarknadsministern Eva Nordmark tar emot utredningen i dag, måndag.

Striden om arbetsrätten. Luleåättade arbetsmarknadsministern Eva Nordmark tar emot utredningen i dag, måndag.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Norrbotten2020-06-01 05:00

Det var i april 2019 som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna tillsatte en särskild utredare som ska föreslå hur arbetsrätten kan moderniseras och anpassas tilll dagens arbetsmarknad, samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. 

Utredningen har tillkommit samtidigt som de centrala förhandlingarna rörande Las mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv fortsätter att kärva.

Arbetsrättsreformen finns inskriven i Januariavtalet och förändringarna i lagen om anställningsskydd ska genomföras senast 2021, men utredaren föreslår dock sommaren 2022.

Bland förslagen finns följande omdiskuterade punkter:

1. Undantagen i turordningsreglerna utökas från 2 till 5. Gäller alla företag även de med fler än tio anställda.  

2. Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

3. Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets.  

4. Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen.”

5. Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.

6. Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.  

Luleåättade arbetsmarknadsministern Eva Nordmark tar emot utredningen i dag, måndag. Förslagen har redan läckt ut under förra veckan och orsakat het debatt. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt upprepar sitt hot om misstroende mot statsminister Stefan Löfven, medan LO har sagt att förslagen inte är genomförbara.

– En katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!