Folktandvården har ekonomiska bekymmer. De senaste siffrorna visar att man går back 18 miljoner kronor. Vid samma period, per oktober månad, förra året låg man på minus tio miljoner kronor.
– Pengar i tandvården tjänar man på patientavgifter. Eftersom det är ont om personalresurser hinner vi bara med akuta behandlingar och barn. Att behandla barn ger inte mycket pengar, säger Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården.
– Om vi hinner med de grupperna är det sedan äldre och multisjuka, vilket inte heller är grupper man tjänar pengar på. Det är många vi ska hinna med innan vi hinner fram till vanliga vuxna och under tiden har vi förlorat mycket pengar.
Tomas Josefsson säger att det hade kunnat vara mycket värre ekonomiskt.
– Det har dämpats av att vi ställer om arbetssätten och är allmänt återhållsamma med kostnader.
Han anser att det behövs större rörlighet bland personalen för att kunna fördela resurser i länet, vilket enligt Tomas Josefsson är ett måste för att nå nästa års budget på minus tio miljoner kronor.
– Jag förstår om unga småbarnsföräldrar inte vill vara ute och resa, men det är en utmaning vi måste lösa.
Om svårigheterna med att rekrytera tandläkare fortsätter kan det bli svårt att på sikt behålla den tandvårdsstruktur som finns i dag.
– För att ha stabilitet måste vi ha färre enheter i framtiden.
Förra veckan kunde Norr Media berätta att Folktandvården i Boden fått förstärkning av fem nya tandläkare. Samtliga från olika europeiska länder. Ett välbehövligt tillskott då folktandvården i nuläget saknar 25-30 tandläkare.
– Det betyder jättemycket, även om de inte går in i produktionen direkt eftersom några av dem saknar svensk tandläkarlegitimation. Men det är bättre än att inte ha några nya alls.
Svårigheten med att rekrytera nya tandläkare och annan tandvårdspersonal har vi skrivit om tidigare. Det handlar inte om löner eftersom Norrbotten har Sveriges högsta ingångslöner för tandläkare. Tomas Josefsson tror snarare på att det är urbanisering och andra samhällsfenomen som gör att få vill söka sig norrut.
Just nu jobbar Folktandvården brett för att locka fler tandläkare.
– Vi har flera krokar ute mot bland annat Tyskland och Rumänien. Men det kommer inga jättemängder då de har lätt att få jobb i sina hemländer.